На данашњи дан су Њемачка и Италија дијелиле Југославију

1941. године на данашњи дан шефови дипломатија Њемачке и Италије Јоахим фон Рибентроп и гроф Ћано у Другом свјетском рату се договорили о подијели Југославије на њемачко и италијанско подручје.

Србија 21.04.2015 | 13:42
На данашњи дан су Њемачка и Италија дијелиле Југославију

Пошто је њемачка влада са својим експертима утврдила војно-привредне и политичке интересе Њемачке, а са Бугарском и Мађарском њихове територијалне захтјеве, сазвана је конференција на којој су учествовали њемачки и италијански представници.

Конференција је одржана 21. и 22. априла 1941. у Бечу. На челу делегација налазили су се министри иностраних послова — Рибентроп и Ћано.

Рибентроп је у уводном излагању истакао да је главни задатак новог уређења на Балкану да се убудуће заувијек спријечи понављање издаје коју је починила Србија након приступања Југославије Тројном пакту.

Србија више никада не би смјела постати "жариште немира", те би је требало начинити тако маленом и слабом "како више никада не би могла подићи бунтовну главу", објашњено је тада пише доктор Фердо Цулиновић.

У склопу диобе југословенске државне територије разговарано је о бугарском окупационом подручју, о проширењу "Велике Албаније" на исток, као и о рудницима Србије на Косову и рудницима у Македонији за које је заинтересована Њемачка. О свим питањима постигнута су компромисна ријешења уз обострано увјеравање да ће се "мала размимоилажења" некако ускладити.

Међутим, догађаји су показали да су спорови и спорна питања остали неријешени.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xx

21.04.2015 16:39

Боље да су је тад подијелили сад би прицали њемацки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

21.04.2015 18:33

Дијеле је и сад Ангела Меркел, Еди Рама, Хашим Тачи, Барак Обама,...

ОДГОВОРИТЕ