Na današnji dan su Njemačka i Italija dijelile Jugoslaviju

1941. godine na današnji dan šefovi diplomatija Njemačke i Italije Joahim fon Ribentrop i grof Ćano u Drugom svjetskom ratu se dogovorili o podijeli Jugoslavije na njemačko i italijansko područje.

Srbija 21.04.2015 | 13:42
Na današnji dan su Njemačka i Italija dijelile Jugoslaviju

Pošto je njemačka vlada sa svojim ekspertima utvrdila vojno-privredne i političke interese Njemačke, a sa Bugarskom i Mađarskom njihove teritorijalne zahtjeve, sazvana je konferencija na kojoj su učestvovali njemački i italijanski predstavnici.

Konferencija je održana 21. i 22. aprila 1941. u Beču. Na čelu delegacija nalazili su se ministri inostranih poslova — Ribentrop i Ćano.

Ribentrop je u uvodnom izlaganju istakao da je glavni zadatak novog uređenja na Balkanu da se ubuduće zauvijek spriječi ponavljanje izdaje koju je počinila Srbija nakon pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu.

Srbija više nikada ne bi smjela postati "žarište nemira", te bi je trebalo načiniti tako malenom i slabom "kako više nikada ne bi mogla podići buntovnu glavu", objašnjeno je tada piše doktor Ferdo Culinović.

U sklopu diobe jugoslovenske državne teritorije razgovarano je o bugarskom okupacionom području, o proširenju "Velike Albanije" na istok, kao i o rudnicima Srbije na Kosovu i rudnicima u Makedoniji za koje je zainteresovana Njemačka. O svim pitanjima postignuta su kompromisna riješenja uz obostrano uvjeravanje da će se "mala razmimoilaženja" nekako uskladiti.

Međutim, događaji su pokazali da su sporovi i sporna pitanja ostali neriješeni.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xx

21.04.2015 16:39

Bolje da su je tad podijelili sad bi pricali njemacki.

ODGOVORITE
Name

Требиње

21.04.2015 18:33

Дијеле је и сад Ангела Меркел, Еди Рама, Хашим Тачи, Барак Обама,...

ODGOVORITE