Обрачун радника у “Космосу”

Дио радника бањалучког предузећа Космос наставља са штрајком, а други дио, који није у штрајку, преговара у Влади Српске. Проблеми су данас кулминирали, па су ове двије групе рјешавале неразмирице пред капијом предузећа, под надзором полиције и пред нашом камером. Дуговања за 16 плата остају, а у министарству индустрије, енергетике и рударства и даље обећавају.

Република Српска 20.04.2015 | 22:37
Обрачун радника у “Космосу”

Шеснаест неисплаћених плата, штрајк или рад, за директора или не – тако би се укратко могли описати разлози обрачуна између двије групе радника у бањалучком „Космосу“, оне која је у штрајку и оне која ради.

А све је почело од забране уласка директору Драгану Илићу у канцеларије. Илић је дошао на посао, али узалуд. Радни дан је завршио објашњавајући полицији шта се десило, али свој коментар на цјелокупну ситуацију није желио да да пред нашом камером.

А представници синдиката радника који нису у штрајку су се запутили према Влади Српске. Након двосатног разговора са Петром Ђокићем нису много тога ријешили. Са радом настављају, а платама се надају.

За ресорно министарство је, поред неисплаћених плата и доприноса за неколико година, на мјесто број један на листи проблема у Космосу, доспјело нејединство радника.

У оваквој ситуацији када имате такву изражену подјелу међу радницима, тешко је доћи до рјешења јер су ставови дијаметрално супротни. Оно што представља рјешење за раднике који желе да раде и који раде, није прихватљиво за раднике у штрајку и супротно. И поред тога, ми настојимо да нађемо рјешење које ће обезбједити континуитет реализације закључених уговора, јер без реализације тих уговора нема ни наплате, а ни плата за запослене. До рјешења покушавамо да дођемо кроз разговоре које водимо са свим актерима ове приче - менаџментом, радницима који раде и онима који су у штрајку.“

Доприноси за раднике Космоса нису уплаћени већ седам година, производња је опала, а посла је све мање. Инвеститори се чекају годинама, а још дуже дају обећања у министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

(БН ТВ)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

довидјења

20.04.2015 21:50

Илицу, Зрницу и багри из његовог синдиката је одзвонило. Оде Илицу фотеља низбрдо, трци за њом да је ухватис, помоци це ти твој другар Зрниц који те је у њу и поставио. Јос да се испита и доказе ко је покрао паре, а зна се врло добро ко их је покрао и да се позатварају сви до једног. И кад се смјени управа и плате буду дјелиле, подјелити само људима који су страјковали и борили се за то, а овима сто би да раде без плата, нека раде бесплатно и убудуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циљ

20.04.2015 22:12

Власти је да се пококате а они да вас мире.Еј биједо радницка не требас никоме.Нама требају сверцери,лопови,тајкуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

21.04.2015 05:14

Који су то морони,кретени,идиоти..мислим на дио радника који ко фол раде и иду код Дјокица...па људи радите а нема плате...који сте ви папци купљени од власти..само радите ја вам неби дао јос 72плате..само ви радите за бадава..какви глупани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

21.04.2015 06:11

Ти сигурно радис за добру плату.

Name

абцд

21.04.2015 09:33

па у праву је овај сирогојно ... ко је нормалан видио јос да се ради бесплатно, говоре стално како су неки послови уговорени, заврсени, паре треба да се наплате итд .. па нека се наплате и подјеле те 2 плате сто радници тразе, па це сви радити .. а не ајмо радити а плате це бити кад буду, тј неце бити никад, бар не док се ови лопови не растјерају из Космоса ...

Name

Неморално је тражити плату.

21.04.2015 06:33

Какве плате, знате ли пошто су фелуге за Додиковог мерцедеса. Знате ли ви колика су примања министара и њихових помоћника. Како ће влада то исплатити ако не узме паре Космоса. Како би добили изборе ако не узму оно што еј још преостало на рачунима појединих предузећа. Видите да им више нико не да кредите. Знате ли ви да се све мање пара има у буџету за опрати. Ви радите против народа и државе ако тражите своју плату. То је из личне користи. Срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ