Obračun radnika u “Kosmosu”

Dio radnika banjalučkog preduzeća Kosmos nastavlja sa štrajkom, a drugi dio, koji nije u štrajku, pregovara u Vladi Srpske. Problemi su danas kulminirali, pa su ove dvije grupe rješavale nerazmirice pred kapijom preduzeća, pod nadzorom policije i pred našom kamerom. Dugovanja za 16 plata ostaju, a u ministarstvu industrije, energetike i rudarstva i dalje obećavaju.

Republika Srpska 20.04.2015 | 22:37
Obračun radnika u “Kosmosu”

Šesnaest neisplaćenih plata, štrajk ili rad, za direktora ili ne – tako bi se ukratko mogli opisati razlozi obračuna između dvije grupe radnika u banjalučkom „Kosmosu“, one koja je u štrajku i one koja radi.

A sve je počelo od zabrane ulaska direktoru Draganu Iliću u kancelarije. Ilić je došao na posao, ali uzalud. Radni dan je završio objašnjavajući policiji šta se desilo, ali svoj komentar na cjelokupnu situaciju nije želio da da pred našom kamerom.

A predstavnici sindikata radnika koji nisu u štrajku su se zaputili prema Vladi Srpske. Nakon dvosatnog razgovora sa Petrom Đokićem nisu mnogo toga riješili. Sa radom nastavljaju, a platama se nadaju.

Za resorno ministarstvo je, pored neisplaćenih plata i doprinosa za nekoliko godina, na mjesto broj jedan na listi problema u Kosmosu, dospjelo nejedinstvo radnika.

U ovakvoj situaciji kada imate takvu izraženu podjelu među radnicima, teško je doći do rješenja jer su stavovi dijametralno suprotni. Ono što predstavlja rješenje za radnike koji žele da rade i koji rade, nije prihvatljivo za radnike u štrajku i suprotno. I pored toga, mi nastojimo da nađemo rješenje koje će obezbjediti kontinuitet realizacije zaključenih ugovora, jer bez realizacije tih ugovora nema ni naplate, a ni plata za zaposlene. Do rješenja pokušavamo da dođemo kroz razgovore koje vodimo sa svim akterima ove priče - menadžmentom, radnicima koji rade i onima koji su u štrajku.“

Doprinosi za radnike Kosmosa nisu uplaćeni već sedam godina, proizvodnja je opala, a posla je sve manje. Investitori se čekaju godinama, a još duže daju obećanja u ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

(BN TV)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

dovidjenja

20.04.2015 21:50

Ilicu, Zrnicu i bagri iz njegovog sindikata je odzvonilo. Ode Ilicu fotelja nizbrdo, trci za njom da je uhvatis, pomoci ce ti tvoj drugar Zrnic koji te je u nju i postavio. Jos da se ispita i dokaze ko je pokrao pare, a zna se vrlo dobro ko ih je pokrao i da se pozatvaraju svi do jednog. I kad se smjeni uprava i plate budu djelile, podjeliti samo ljudima koji su strajkovali i borili se za to, a ovima sto bi da rade bez plata, neka rade besplatno i ubuduce.

ODGOVORITE
Name

Cilj

20.04.2015 22:12

Vlasti je da se pokokate a oni da vas mire.Ej bijedo radnicka ne trebas nikome.Nama trebaju sverceri,lopovi,tajkuni.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

21.04.2015 05:14

Koji su to moroni,kreteni,idioti..mislim na dio radnika koji ko fol rade i idu kod Djokica...pa ljudi radite a nema plate...koji ste vi papci kupljeni od vlasti..samo radite ja vam nebi dao jos 72plate..samo vi radite za badava..kakvi glupani...

ODGOVORITE
Name

Dane

21.04.2015 06:11

Ti sigurno radis za dobru platu.

Name

abcd

21.04.2015 09:33

pa u pravu je ovaj sirogojno ... ko je normalan vidio jos da se radi besplatno, govore stalno kako su neki poslovi ugovoreni, zavrseni, pare treba da se naplate itd .. pa neka se naplate i podjele te 2 plate sto radnici traze, pa ce svi raditi .. a ne ajmo raditi a plate ce biti kad budu, tj nece biti nikad, bar ne dok se ovi lopovi ne rastjeraju iz Kosmosa ...

Name

Nemoralno je tražiti platu.

21.04.2015 06:33

Kakve plate, znate li pošto su feluge za Dodikovog mercedesa. Znate li vi kolika su primanja ministara i njihovih pomoćnika. Kako će vlada to isplatiti ako ne uzme pare Kosmosa. Kako bi dobili izbore ako ne uzmu ono što ej još preostalo na računima pojedinih preduzeća. Vidite da im više niko ne da kredite. Znate li vi da se sve manje para ima u budžetu za oprati. Vi radite protiv naroda i države ako tražite svoju platu. To je iz lične koristi. Sram vas bilo!

ODGOVORITE