Волонтер кажњен због прикупљања помоћи

Волонтер Удружења''Срце на длану'' завршио је у полицији на саслушању. Апсурдно, али истинито. Волонтер је кажњен јер је на Тргу Крајине продавао хуманитарне маркице за помоћ тешко обољелој Александри Гордић која се готово четири године бори са малигним обољењем.

Република Српска 20.04.2015 | 22:35
Волонтер кажњен због прикупљања помоћи

Александар Ћоровић је у полицији био скоро два сата. Епилог је био прекршајни налог и казна од 200 марака.

Александра Гордић вјерује да је ово јединствен случај гдје је хуманитарац кажњен јер је одлучио да помогне болесној особи.

Поред хуманитарног броја који је био акативиран у мјесецу марту и жиро рачуна на који се могу уплатити средства за Сашкино љечење, покренуте су бројне активости, а једна од њих је и продаја донаторских маркица.

Из полиције одговарају да се ради о неовлашћеном прикупљању добровољног прилога.

За тај прекршај су предвиђене казне и до 800 марака, али волонтер Удружења ''Срце на длану'' прошао је, кажу, са минималном казном.

Добровољне прилоге, као и друге видове помоћи могу прикупљати привредна друштва и друга правна лица, хуманитарне и друге организације и њихова удружења уз претходну пријаву која се подноси надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова на чијој се територији врши прикупљање прилога, најкасније осам дана прије почетка прикупљања“

Трошкови Сашкиног љечења превазилазе финансијске могућности породице Гордић, који су до сада лијечење финансирали подизањем кредита. Хуманитарна помоћ једини је спас, међутим, остаје горак укус казне којом се кажњава неко да би помогао болеснима – док с друге стране свакодневно слушамо приче о милионским проневјерама у буџету у којем, очито је, нема довољно новца за лијечење нејтежих болесника - а нема ни казне.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ави

20.04.2015 20:42

Па сто нису пријавили прикупљање помоци и све уреду. Цим се избјегава пријава има ту неке муљазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

усијање

20.04.2015 21:36

Годинама се прикупља хуманитарна помоц без икакве контроле мора се томе стати у крај. Свима који су болесни треба помоци али онако како то закон прописује. Пуно је превара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

макибл

20.04.2015 22:34

Радисица су видим одмах ухапсили , ономад кад је требало ...МИнистар полиције поциње у тој мјери да ми се гади , да добијам прољев ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

21.04.2015 11:47

Какве има везе Радисиц с овим? Бркас бабе и забе. Овде се ради о прикупљање помоци без одобрења и ради се о прекрсају ЈРМ за који је казна од 200 до 800 км. У господској стално неко несто прикупља полиција не зна јел прави рад или превара.

Name

Мали

20.04.2015 23:00

Како нико Додика не оптужи за хапшење???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

21.04.2015 12:30

Требали су прије отворити заједнички рачун па да влада одобри ваучере а себи стави паре у џеп. Није овој банди битно за шта су намјењене. Они су дно људског рода.

ОДГОВОРИТЕ