САД на псе рата троши 100 милијарди долара

Са америчком војском која је кренула да "јадне" Ирачане извади из диктаторских окова пошла је и армија најамника, уредно правно регистрована као компанија "Блеквотер".

Свијет 20.04.2015 | 11:29
САД на псе рата троши 100 милијарди долара

Прошле недеље, обележена је 8. годишњица од покоља у Ираку, када су четворица припадника ове групе из обести отворили ватру на ирачке цивиле. У крвавом пиру побили су 14 а ранили 20 грађана које су претходно ослободили.

Иако је Стејт департмент скривао доказе, тужилаштво се изборило да најодговорнији учесник добије доживотну робију, а тројица његових колега по 30 година затвора. Но то није зауставило посао приватне фирме, која је наставила да добије уносне уговоре. А њен оснивач не само да се извукао, већ је искуство из Ирака и лова на Ал Каиду успео да уновчи у шоу-бизнис.

Пресуда је изненадила сам "Блеквотер" који је веровао да ће га америчко министарство спољних послова заштити од сваке одговорности, па и од оне за усмрћивање ненаоружаних, безопасних људи. То је био само врх леденог брега. Конгрес је избројао да су припадници ове компаније чак 195 пута пуцали без оправдања.

Стејт Департмент је после скандала раскинуо уговор са фирмом и она више није штитила америчке дипломате, мада су многи њени ратници остали на пословима у Ираку, прешавши у другу компанију - „Трипл кенпи“. И после званичног рака окупације, Стејт Департмент се ослањао на фирме попут ове, тражећи за њихове услуге петогодишњи буџет од три милијарде долара.

Пентагон је такође открио да плаћа услуге најманика и у Авганистану – 300 милиона долара. Тамо данас има 9.800 америчких војника и скоро 40.000 најамника, странаца и држављана САД.

Исплати се бити најамник...

Не зна се колико тачно вреди индустрија приватних ратника. Међутим, у америчким политичким круговима помиње се цифра од чак сто милијарди долара.

Капитол хил је проценио да је само у Ираку од 2003. до 2007. године на њу потрошено шест до десет милијарди долара, пише данашња "Политика".

Истраживање "Њујорк тајмса" показало је да им је тешко ући у траг чак и када раде за Владу САД. Уговори су често нејасни или је на њих стављена ознака државне тајне. Стејт департмент је одбио да за тај лист одговори колико наоружаних приватника тренутно обезбеђује америчке дипломате, с обзиром да је њхова помоћ поново затражена када је прошле године америчко министарство одбране вратило око 3.000 војника у Ирак због рата против Исламске државе.

Према сазнањима ЦНН-а, упосленик приватног обезбеђења на ратишту месечно зарађује 15.000 до 22.500 долара.

Стигма "пса рата" не смета најамницима да развијају уносне полсове широм Блиског истока и Африке. Постали су индустрија као било која друга, иако често не одговорају никоме за злочине које почине.

Такве фирме чувају нафтна поља у Либији, помажу Пентагону, сузбијају побуне у Африци и обучавају централне снаге на Бликом истоку.

Извор: Србија данас

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

марко

20.04.2015 10:27

А колико проклетници зараде на тудјој муци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Похлепа

20.04.2015 11:19

Похлепа људско самоунистење . Назалост то нико не зели зауставит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

20.04.2015 18:53

То је људски шљам-крволоци, безочне убице,а правно регулисани у САД као производно предузеће. То довољно говори и о тој мрској држави и о њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

20.04.2015 22:42

Сви су они пси рата, комплетан НАТО, поготово Американци. Такве "људе" може васпитати само држава која је побила милијарде људи по цјелом свјету. Само Индијанаца су побили преко 2 милиона. Тешко је наћи израз за такве монструме. Нисам знао да мрзим али од бомбардовања Србије када су бјесомучно и немилице равнили све што су стигли почео сам мризити овај људски одпад. Они се рађају са мржњом и умиру са њом...

ОДГОВОРИТЕ