У антитерористичкој акцији ухапшен тинејџер из БиХ

Најмање два од пет мушкараца које је ухапсила аустралијска полиција због планирања терористичког напада били су активни чланови групе "Ал Фуркан" Харуна Мехичевића поријеклом из БиХ.

Свијет 20.04.2015 | 10:54
У антитерористичкој акцији ухапшен тинејџер из БиХ

Аустралијски лист Даилy Телеграпх пише да је један од ухапшених тинејџер из БиХ, чије име се не може објавити због строгих закона. Лист наводи да се зна да је овај младић поднио захтјев за пасош прошле седмице и да је често долазио на скупове групе "Ал Фуркан".

Отац овог младића блиско је повезан са Мехичевићем, пише лист.

Друг тог младића Севдет Бесим (18) оптужен је за завјеру за терористички напад. Њих двојица су присуствовали сахрани Нумана Хаидара, који је убијен прошле године након што је избо ножем два полицајца у полицијској станици у Мелбоурну. Хаидар је планирао напад у стилу "Исламске државе".

Прошле године је објелодањено да је Нуман Хаидар често долазио у центар "Ал Фуркан".

Још троје тинејџера ухапшено је и касније пуштено у операцији у којој је учествовало 200 полицајаца.

Припадници аустралијске полиције упали су јуче у Центар "Ал Фуркан" у Спрингвалеу, предграђу Мелбоурна, и ухапсили петлособа због сумње да су планирали терористички напад на церемонији поводом Дана АНЗАК-а у Мелбоурну, на стогодишњицу искрцавања у Галипољу у Првом свјетском рату. 

У саопштењу полиције се наводи да су ухапшени планирали напад на полицију на скупу поводом Дана АНЗАК-а у Мелбоурну наредне седмице.

Према сазнањима полиције, они су планирали нападе уз употребу ножева и мачева.

Дан АНЗАК је национални дан сјећања на борце који су били дио контингента Аустралије и Новог Зеланда (Аустралиан анд Неw Зеаланд Армy Цорпс - АНЗАЦ) који су се борили у Галипољу у Турској за вријеме Првог свјетског рата.

Овај празник се обиљежава у Аустралији и Новом Зеланду 25. априла, подсјећа АП.

 

Коментари / 0

Оставите коментар