Папа не смета само Србима

Игнорисање протурски расположених Бошњака и бојкот љутих Хрвата

Босна и Херцеговина 18.04.2015 | 15:49
Папа не смета само Србима

Можда звучи претерано, али са једнодневним доласком папе Фрање у Сарајево 6. јуна, најмање проблема имају Срби, тврде политички аналитичари и познаваоци прилика у Цркви.

Наиме, након Фрањиних речи да је покољ Јермена први геноцид у 20. веку и жестоких реакција из Турске, процена је да ће муслиманске верске вође у БиХ крајње хладно да дочекају папу, а истовремено и Хрватима не одговара што је за папину посету изабрано баш Сарајево.

Наиме, главни град БиХ већ дуго није мултиетничка средина, него место у којем су муслимани већина која одређује правила по којима се живи. Хрвати све више Сарајево не прихватају као главни град и далеко би више волели да папа долази, рецимо, и у Мостар.

Тако би папи у Сарајеву могло на крају да се догоди да га игноришу протурски расположени Бошњаци али и да га бојкотују Хрвати јер их поглавар Католичке цркве заобилази већ трећи пут као да су радиоактивни.

Срби у БиХ, међутим, немају у односу на Ватикан никакве замерке, и једино што очекују Фрањин позив да се БиХ одржи као заједничка држава.

- Видно се поправљају односи између Ватикана и Свете столице, што ће сигурно имати утицаја и на однос Срба у Републици Српској према посети папе Сарајеву - сматрају аналитичари из Ватикана.

Извесно је да ће ово папино путовање, можда више него иједно до сада, бити исполитизовано иако он, процена је и стручњака у овој области, неће "навијати" за било коју страну у БиХ, већ ће се заложити за равноправни третман сва три народа.

Али не може се избећи чињеница да се у Сарајеву укрштају важне геостратешке линије.Јер, осим што је то крајња тачка на југоистоку Европе до које папа може добацити а да је донекле на "својој територији", то је и најзападнија тачка на којој Турци озбиљно могу да се појаве.

На Куби и у Конгресу САД

Папа Фрања планира да у септембру посети Кубу, у склопу турнеје током које ће такође посетити Сједињене Америчке Државе, саопштио је у петак Ватикан.

Током свог боравка у Америци, између 22. и 27. септембра, папа ће такође одржати говор у УН и састати се са америчким председником Бараком Обамом у Белој кући. Папа Фрања ће се обратити и америчком Конгресу, што досад није имао прилике да уради ниједан папа.

Извор: Новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

блбл

18.04.2015 14:33

"Срби у БиХ једино што очекују Фрањин позив да се БиХ одржи као заједничка држава." како сад то када владајуца странка изгласава резолуцију о самосталној РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

18.04.2015 14:54

па овај цовјек који је ово написао појма нема.Никад се неце догодити да хрвати бојкотују папу.Данас свако мозе сваста нсписати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза - Тузла

18.04.2015 15:02

Шупља прића, иако сам Бошњак редујем се доласку Папе и наравно других свештеника, ово што пишете је незрело. најлакше је све исмијавати и игнорисати, то је раде примитивци. Дакле ја идем из Тузле да видим Папу, добро нам дошли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

18.04.2015 15:29

А да ли иједан осудио злочине у Јасеновцу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

18.04.2015 15:45

Ово је чиста лаж. Ја сам Србин и немам ниста против папе. Мислим да вецина тако мисли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

19.04.2015 07:55

Папа нам доноси МИР. Православци би требали такодјер једног Религиског Водју! Исто тако и Муслимани ! Треба Религија да престане да буде злоуптребљавана за особне Радоме малосвјетских Криминалаца. Тудје постујем и цијеним као Своје. Искрено се надам позитивном пријему Светог Оца Папе " Папа Францесцо" у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјера

19.04.2015 13:03

Које је вјере овај Папа кад благосиље и не проклиње Гаy бракове?

ОДГОВОРИТЕ