Papa ne smeta samo Srbima

Ignorisanje proturski raspoloženih Bošnjaka i bojkot ljutih Hrvata

Bosna i Hercegovina 18.04.2015 | 15:49
Papa ne smeta samo Srbima

Možda zvuči preterano, ali sa jednodnevnim dolaskom pape Franje u Sarajevo 6. juna, najmanje problema imaju Srbi, tvrde politički analitičari i poznavaoci prilika u Crkvi.

Naime, nakon Franjinih reči da je pokolj Jermena prvi genocid u 20. veku i žestokih reakcija iz Turske, procena je da će muslimanske verske vođe u BiH krajnje hladno da dočekaju papu, a istovremeno i Hrvatima ne odgovara što je za papinu posetu izabrano baš Sarajevo.

Naime, glavni grad BiH već dugo nije multietnička sredina, nego mesto u kojem su muslimani većina koja određuje pravila po kojima se živi. Hrvati sve više Sarajevo ne prihvataju kao glavni grad i daleko bi više voleli da papa dolazi, recimo, i u Mostar.

Tako bi papi u Sarajevu moglo na kraju da se dogodi da ga ignorišu proturski raspoloženi Bošnjaci ali i da ga bojkotuju Hrvati jer ih poglavar Katoličke crkve zaobilazi već treći put kao da su radioaktivni.

Srbi u BiH, međutim, nemaju u odnosu na Vatikan nikakve zamerke, i jedino što očekuju Franjin poziv da se BiH održi kao zajednička država.

- Vidno se popravljaju odnosi između Vatikana i Svete stolice, što će sigurno imati uticaja i na odnos Srba u Republici Srpskoj prema poseti pape Sarajevu - smatraju analitičari iz Vatikana.

Izvesno je da će ovo papino putovanje, možda više nego ijedno do sada, biti ispolitizovano iako on, procena je i stručnjaka u ovoj oblasti, neće "navijati" za bilo koju stranu u BiH, već će se založiti za ravnopravni tretman sva tri naroda.

Ali ne može se izbeći činjenica da se u Sarajevu ukrštaju važne geostrateške linije.Jer, osim što je to krajnja tačka na jugoistoku Evrope do koje papa može dobaciti a da je donekle na "svojoj teritoriji", to je i najzapadnija tačka na kojoj Turci ozbiljno mogu da se pojave.

Na Kubi i u Kongresu SAD

Papa Franja planira da u septembru poseti Kubu, u sklopu turneje tokom koje će takođe posetiti Sjedinjene Američke Države, saopštio je u petak Vatikan.

Tokom svog boravka u Americi, između 22. i 27. septembra, papa će takođe održati govor u UN i sastati se sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući. Papa Franja će se obratiti i američkom Kongresu, što dosad nije imao prilike da uradi nijedan papa.

Izvor: Novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

blbl

18.04.2015 14:33

"Srbi u BiH jedino što očekuju Franjin poziv da se BiH održi kao zajednička država." kako sad to kada vladajuca stranka izglasava rezoluciju o samostalnoj RS?

ODGOVORITE
Name

drina

18.04.2015 14:54

pa ovaj covjek koji je ovo napisao pojma nema.Nikad se nece dogoditi da hrvati bojkotuju papu.Danas svako moze svasta nspisati.

ODGOVORITE
Name

Mirza - Tuzla

18.04.2015 15:02

Šuplja prića, iako sam Bošnjak redujem se dolasku Pape i naravno drugih sveštenika, ovo što pišete je nezrelo. najlakše je sve ismijavati i ignorisati, to je rade primitivci. Dakle ja idem iz Tuzle da vidim Papu, dobro nam došli!

ODGOVORITE
Name

007

18.04.2015 15:29

A da li ijedan osudio zločine u Jasenovcu?

ODGOVORITE
Name

srbin

18.04.2015 15:45

Ovo je čista laž. Ja sam Srbin i nemam nista protiv pape. Mislim da vecina tako misli

ODGOVORITE
Name

Dana

19.04.2015 07:55

Papa nam donosi MIR. Pravoslavci bi trebali takodjer jednog Religiskog Vodju! Isto tako i Muslimani ! Treba Religija da prestane da bude zlouptrebljavana za osobne Radome malosvjetskih Kriminalaca. Tudje postujem i cijenim kao Svoje. Iskreno se nadam pozitivnom prijemu Svetog Oca Pape " Papa Francesco" u Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

vjera

19.04.2015 13:03

Koje je vjere ovaj Papa kad blagosilje i ne proklinje Gay brakove?

ODGOVORITE