Оптужница због 13.000 марака

Суд БиХ потврдио је оптужницу против бившег министра споллњих послова БиХ Свена Алкалаја. Може ли се овај потез схватити као озбиљна намјера обрачуна са злоупотребом положаја, када се зна да је бивши министар проневјерио много веће суме новца.

Босна и Херцеговина 18.04.2015 | 21:59
Оптужница због 13.000 марака

Суд Босне и Херцеговине је 4. марта потврдио оптужницу против Свена Алкалаја због кривичног дјела несавјестан рад у служби.

У оптужници се наводи да је Алкалај као службена особа у институцијама БиХ, у својству министра спољњих послова БиХ, донио рјешење о исплати новчане награде Ани Тришић Бабић, замјеници министра спољњих послова, за рад у НАТО координацијском тиму Савјета министара БиХ. Тиме је, наводи Суд, свјесно прекршио Одлуку Савјета министара по којој новчана накнада не припада руководиоцу и замјенику руководиоца институције БиХ. Тако је бивши министар оштетио буџет за око 13 и по хиљада КМ.

Министар и седам мобилних телефона

Свен Алкалај био је министар спољњих послова БиХ од 2007. до 2012. године. Када је 2012. године отишао на позицију извршног секретара Економске мисије УН-а за Европу у Њујорку, иза себе је у Министарству оставио неразјашњене трошкове и неправилности у трошењу буџетских средстава на које су годинама упозоравали ревизори.

Журнал је писао, а читаоце подсјећамо, да је буџетским новцем Алкалај често управљао као властитим, не либећи се користити га у приватне сврхе без икаквог образложења. Користио је чак седам службених мобилних телефона, а из буџета на поклоне трошио екстремне суме новца, много веће него што је то правилник дозвољавао.

У фебруару 2011. године био је одсутан 17 дана, а у плану Министарства уопште није било евидентирано званично путовање.

“У то вријеме је на снази била Одлука о привременом фиансирању институција БиХ и забрана службених путовања осим у изузетним случајевима. Нико не зна шта је био изузетан разлог, али свеједно, Алкалај се тада са својом пратњом обрео у Аустралији, па на Новом Зеланду, а у повратку је свратио у Њујорк. У Министарству спољњих послова из медија су сазнали да им је шеф боравио у сједишту УН-а.

А јавни ревизори се не баве трошковима појединаца, тако да је овај трошак уврштен у ставку укупне потрошње за службена путовања у МСП-у БиХ те године. Ријеч је о невјероватних 1.790.990 КМ. Само на овом Алкалајевом 17-тодневном путу "накупило се" 17 министрових дневница, не рачунајући трошкове пратње, авионских карата и ноћења у хотелима највишег ранга, а то им је право прописано Одлуком о висини дневница за службена путовања”, писали смо тада.

Како одлуку Суда БиХ о подизању оптужницу због проневјере 13 хиљада КМ схватити као озбиљну намјеру? Када су само побројани примјери, а то је тек почетак подугачке листе, државу оштетили за много већи износ од наведених 13 хиљада КМ.

Службеним аутом на плажу

Ревизори су документовали како се службена путовања у Министарству реализују без плана и програма. У скоро свим извјештајима навођено је како нема контроле ствраних потреба и сврхе путовања.

Тешко је заборавити и фотографије голишавог министра Алкалаја с једног од таквих путовања службеним возилом. На њима министар поред службеног Аудија МСП-а с возачем договара гдје даље послије „освјежења“ о државном трошку. Министар Алакалај имао је и удес са службеним аутомобилом у алкохолисаном стању у Сарајеву.

У МСП-у службене мобителе користе по интерној Одлуци, а ревизори су само током посљедње објављене ревизије нашли да се користи чак 68 бројева, од којих је министар користио рекли смо већ колико.

Иста Одлука прописује да за министра и његове замјенике није ограничен износ новца који на телефонирање могу да потроше. Примјера ради, укупни трошак МСП-а БиХ на мобилне телефоне само у 2011. године износио је 286.108 КМ.

Један од службеника направио је телефонски рачун за седам хиљада КМ више од прописног износа, а Министарство је тај рачун подмирило. Без обзира на вишемјесечно инсистирање

Журнал никада није добио појашњење из Министарства спољњих послова ко је службеник који је направио овај рачун, као ни објашњење на основу чега је рачун плаћен буџетских средствима. Правдао је тада министар Алкалај ову одлуку “спољњим интересима бх. политике”.

Ништа скромнији министар и његови запослени нису били када је ријеч о издвајању новца за поклоне и репрезентацију. Због неоправданих трошкова Министарству је смањен буџета за ове сврхе за 20 посто.

Међутим, није било казне за исплате стимулација за 40 запослених, а коштало је то буџет 48.374 КМ. Плате појединаца су мимо свих правила мјесечно биле "појачане" износима од 400 до невјероватних 4.700 КМ!

Ревизија је евидентирала и хонорар за 57 особа у износу вишем од 215 хиљада КМ и то само за услуге слагања и евидентирања поште из ДКП мреже, израде извјештаја о раду, телефонирања...

Куповао је министар и скупе поклоне у златарама у вриједности 25 хиљада КМ, али до сада нема оптужнице за то.

Када је позицију министра спољњих послова преузео Златко Лагумџија, Свен Алкалај уништио је дио документације Министарства спољњих послова:

- Сматрам да су конкретним поступком незаконитог и неовлаштеног уништавања документације МСП-а БиХ директно прекршене одредбе Закона о заштити тајних података, поготово ако имамо у виду да је у уништеној документацији засигурно било доста докумената и материјала који су имали ознаку тајности, а тичу се области спољних послова и односе се на друге државе, међународне или регионалне организације –
упозорила је тада Алкалајева замјеница Ана Тришић-Бабић.

Којој је, показује оптужница против Алкалаја, нелегално исплаћено 13 и по хиљада КМ. Иако је дуго била најгласнији критичар поступака бившег шефа, због ове нелегалне исплате се досад није јавно побунила.

Извор: Журнал

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

18.04.2015 10:07

ДА ЛИ ТО ЗНАЦИ И ДА СУ НА ПЛАЗИ БИЛИ ЗАЈЕДНО - АНА И СВЕН...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

18.04.2015 10:10

Ја јесте новост објавили. Срамотно је што је подигнута оптужница за само 13.000 км. Криминал у МиП-у је мјерљив милионима. Његови пратиоци-полицајци су се обогатили, фигирајући дневнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунпадзија

18.04.2015 10:14

А јој цему ови текстови па зна се Има се Мозе се Јаки смо као дрзава Као Дзајиц!!!ови ми троскови овог Алкалног Амбасадора звуце права Сица!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипломата

18.04.2015 11:24

Бивши министар ће се од туге и бола напити, толико га боли ова "неправда". Живог га треба довести и судити му!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

18.04.2015 11:46

Хе хе па гдје су тендери незаконити и надуване фатуре пословања у сукобу интереса. Винко Думанциц је махер у том пословању али је од Тузиства БиХ застицен као бели медвед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

18.04.2015 13:46

Ово је онај борац из оне странке 100 посто БиХ.заститиник Босњака и Силајдзицев ратник.ах ах ах.сви смо ми само овце за сисање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХА ХА

18.04.2015 14:12

НИКО ЊЕМУ НИШТА НЕ МОЖЕ. УХЉЕБИО СЕ ОН ДОБРО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

18.04.2015 14:48

Стета сто не посласе неколико америцких полицајаца да га приведу суду. Неби дрзава имала троскова судјења који це прец 50.000.00КМ једино би породица имала троскова дзеназе неколико хиљада КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли га је

18.04.2015 16:22

Питам се да ли га је моја родбина обрадјивала. Зависи ста је петљао. Хвала Сарајеву и волим вас макар је како јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

19.04.2015 08:32

Која лакрдија.Води се пеоцес за суму која је мања од самог процеса.

ОДГОВОРИТЕ