Optužnica zbog 13.000 maraka

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra spollnjih poslova BiH Svena Alkalaja. Može li se ovaj potez shvatiti kao ozbiljna namjera obračuna sa zloupotrebom položaja, kada se zna da je bivši ministar pronevjerio mnogo veće sume novca.

Bosna i Hercegovina 18.04.2015 | 21:59
Optužnica zbog 13.000 maraka

Sud Bosne i Hercegovine je 4. marta potvrdio optužnicu protiv Svena Alkalaja zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi.

U optužnici se navodi da je Alkalaj kao službena osoba u institucijama BiH, u svojstvu ministra spoljnjih poslova BiH, donio rješenje o isplati novčane nagrade Ani Trišić Babić, zamjenici ministra spoljnjih poslova, za rad u NATO koordinacijskom timu Savjeta ministara BiH. Time je, navodi Sud, svjesno prekršio Odluku Savjeta ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucije BiH. Tako je bivši ministar oštetio budžet za oko 13 i po hiljada KM.

Ministar i sedam mobilnih telefona

Sven Alkalaj bio je ministar spoljnjih poslova BiH od 2007. do 2012. godine. Kada je 2012. godine otišao na poziciju izvršnog sekretara Ekonomske misije UN-a za Evropu u Njujorku, iza sebe je u Ministarstvu ostavio nerazjašnjene troškove i nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava na koje su godinama upozoravali revizori.

Žurnal je pisao, a čitaoce podsjećamo, da je budžetskim novcem Alkalaj često upravljao kao vlastitim, ne libeći se koristiti ga u privatne svrhe bez ikakvog obrazloženja. Koristio je čak sedam službenih mobilnih telefona, a iz budžeta na poklone trošio ekstremne sume novca, mnogo veće nego što je to pravilnik dozvoljavao.

U februaru 2011. godine bio je odsutan 17 dana, a u planu Ministarstva uopšte nije bilo evidentirano zvanično putovanje.

“U to vrijeme je na snazi bila Odluka o privremenom fiansiranju institucija BiH i zabrana službenih putovanja osim u izuzetnim slučajevima. Niko ne zna šta je bio izuzetan razlog, ali svejedno, Alkalaj se tada sa svojom pratnjom obreo u Australiji, pa na Novom Zelandu, a u povratku je svratio u Njujork. U Ministarstvu spoljnjih poslova iz medija su saznali da im je šef boravio u sjedištu UN-a.

A javni revizori se ne bave troškovima pojedinaca, tako da je ovaj trošak uvršten u stavku ukupne potrošnje za službena putovanja u MSP-u BiH te godine. Riječ je o nevjerovatnih 1.790.990 KM. Samo na ovom Alkalajevom 17-todnevnom putu "nakupilo se" 17 ministrovih dnevnica, ne računajući troškove pratnje, avionskih karata i noćenja u hotelima najvišeg ranga, a to im je pravo propisano Odlukom o visini dnevnica za službena putovanja”, pisali smo tada.

Kako odluku Suda BiH o podizanju optužnicu zbog pronevjere 13 hiljada KM shvatiti kao ozbiljnu namjeru? Kada su samo pobrojani primjeri, a to je tek početak podugačke liste, državu oštetili za mnogo veći iznos od navedenih 13 hiljada KM.

Službenim autom na plažu

Revizori su dokumentovali kako se službena putovanja u Ministarstvu realizuju bez plana i programa. U skoro svim izvještajima navođeno je kako nema kontrole stvranih potreba i svrhe putovanja.

Teško je zaboraviti i fotografije golišavog ministra Alkalaja s jednog od takvih putovanja službenim vozilom. Na njima ministar pored službenog Audija MSP-a s vozačem dogovara gdje dalje poslije „osvježenja“ o državnom trošku. Ministar Alakalaj imao je i udes sa službenim automobilom u alkoholisanom stanju u Sarajevu.

U MSP-u službene mobitele koriste po internoj Odluci, a revizori su samo tokom posljednje objavljene revizije našli da se koristi čak 68 brojeva, od kojih je ministar koristio rekli smo već koliko.

Ista Odluka propisuje da za ministra i njegove zamjenike nije ograničen iznos novca koji na telefoniranje mogu da potroše. Primjera radi, ukupni trošak MSP-a BiH na mobilne telefone samo u 2011. godine iznosio je 286.108 KM.

Jedan od službenika napravio je telefonski račun za sedam hiljada KM više od propisnog iznosa, a Ministarstvo je taj račun podmirilo. Bez obzira na višemjesečno insistiranje

Žurnal nikada nije dobio pojašnjenje iz Ministarstva spoljnjih poslova ko je službenik koji je napravio ovaj račun, kao ni objašnjenje na osnovu čega je račun plaćen budžetskih sredstvima. Pravdao je tada ministar Alkalaj ovu odluku “spoljnjim interesima bh. politike”.

Ništa skromniji ministar i njegovi zaposleni nisu bili kada je riječ o izdvajanju novca za poklone i reprezentaciju. Zbog neopravdanih troškova Ministarstvu je smanjen budžeta za ove svrhe za 20 posto.

Međutim, nije bilo kazne za isplate stimulacija za 40 zaposlenih, a koštalo je to budžet 48.374 KM. Plate pojedinaca su mimo svih pravila mjesečno bile "pojačane" iznosima od 400 do nevjerovatnih 4.700 KM!

Revizija je evidentirala i honorar za 57 osoba u iznosu višem od 215 hiljada KM i to samo za usluge slaganja i evidentiranja pošte iz DKP mreže, izrade izvještaja o radu, telefoniranja...

Kupovao je ministar i skupe poklone u zlatarama u vrijednosti 25 hiljada KM, ali do sada nema optužnice za to.

Kada je poziciju ministra spoljnjih poslova preuzeo Zlatko Lagumdžija, Sven Alkalaj uništio je dio dokumentacije Ministarstva spoljnjih poslova:

- Smatram da su konkretnim postupkom nezakonitog i neovlaštenog uništavanja dokumentacije MSP-a BiH direktno prekršene odredbe Zakona o zaštiti tajnih podataka, pogotovo ako imamo u vidu da je u uništenoj dokumentaciji zasigurno bilo dosta dokumenata i materijala koji su imali oznaku tajnosti, a tiču se oblasti spoljnih poslova i odnose se na druge države, međunarodne ili regionalne organizacije –
upozorila je tada Alkalajeva zamjenica Ana Trišić-Babić.

Kojoj je, pokazuje optužnica protiv Alkalaja, nelegalno isplaćeno 13 i po hiljada KM. Iako je dugo bila najglasniji kritičar postupaka bivšeg šefa, zbog ove nelegalne isplate se dosad nije javno pobunila.

Izvor: Žurnal

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

18.04.2015 10:07

DA LI TO ZNACI I DA SU NA PLAZI BILI ZAJEDNO - ANA I SVEN...

ODGOVORITE
Name

Лија

18.04.2015 10:10

Ја јесте новост објавили. Срамотно је што је подигнута оптужница за само 13.000 км. Криминал у МиП-у је мјерљив милионима. Његови пратиоци-полицајци су се обогатили, фигирајући дневнице.

ODGOVORITE
Name

punpadzija

18.04.2015 10:14

A joj cemu ovi tekstovi pa zna se Ima se Moze se Jaki smo kao drzava Kao Dzajic!!!ovi mi troskovi ovog Alkalnog Ambasadora zvuce prava Sica!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Diplomata

18.04.2015 11:24

Bivši ministar će se od tuge i bola napiti, toliko ga boli ova "nepravda". Živog ga treba dovesti i suditi mu!

ODGOVORITE
Name

snouden

18.04.2015 11:46

He he pa gdje su tenderi nezakoniti i naduvane fature poslovanja u sukobu interesa. Vinko Dumancic je maher u tom poslovanju ali je od Tuzistva BiH zasticen kao beli medved.

ODGOVORITE
Name

sa

18.04.2015 13:46

Ovo je onaj borac iz one stranke 100 posto BiH.zastitinik Bosnjaka i Silajdzicev ratnik.ah ah ah.svi smo mi samo ovce za sisanje

ODGOVORITE
Name

ХА ХА

18.04.2015 14:12

НИКО ЊЕМУ НИШТА НЕ МОЖЕ. УХЉЕБИО СЕ ОН ДОБРО.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

18.04.2015 14:48

Steta sto ne poslase nekoliko americkih policajaca da ga privedu sudu. Nebi drzava imala troskova sudjenja koji ce prec 50.000.00KM jedino bi porodica imala troskova dzenaze nekoliko hiljada KM.

ODGOVORITE
Name

Da li ga je

18.04.2015 16:22

Pitam se da li ga je moja rodbina obradjivala. Zavisi sta je petljao. Hvala Sarajevu i volim vas makar je kako jeste.

ODGOVORITE
Name

007

19.04.2015 08:32

Koja lakrdija.Vodi se peoces za sumu koja je manja od samog procesa.

ODGOVORITE