Априлско сунце штетно као августовско

Лекари истичу да, због оштећеног озонског омотача, зрачење у априлу може да буде јако као у августу. Иако није лето, будите опрезни када боравите напољу

Здравље 18.04.2015 | 11:41
Априлско сунце штетно као августовско

Једва смо дочекали пролеће, да би, негде у природи, као гуштери упијали топлоту сунчевих зрака. О штетном зрачењу и не размишљамо, јер рачунамо да је још рано, али црвенило на лицу и флекице упозоравају да будемо опрезни.

Лекари истичу да, због оштећеног озонског омотача, зрачење у априлу може да буде јако као у августу. Иако није лето, будите опрезни када боравите напољу! Све што важи за вреле летње дане, примените и сада: ставите креме са високим заштитним фактором, носите памучне мајице дугих рукава, наочаре и шешире. Научници са Државног универзитета Пенсилванија закључили су да је велики број људи упознат са опасностима које им прете од априлског сунца, али су због препланулог тена спремни да ризикују. Игноришу чињеницу да УВ зраци могу да доведу до промене у ДНК структури ћелија, а временом доведу и до рака коже.

Многи су толико зависни од сунчања, нарочито у пролеће, да не хају за упозорења лекара. Психијатри то зову танорексија, а манифестује се тако што зависник од сунчања мисли да је сувише блед, чак и када му је кожа "угљенисана", баш као што су анорексични убеђени да су дебели.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар