Aprilsko sunce štetno kao avgustovsko

Lekari ističu da, zbog oštećenog ozonskog omotača, zračenje u aprilu može da bude jako kao u avgustu. Iako nije leto, budite oprezni kada boravite napolju

Zdravlje 18.04.2015 | 11:41
Aprilsko sunce štetno kao avgustovsko

Jedva smo dočekali proleće, da bi, negde u prirodi, kao gušteri upijali toplotu sunčevih zraka. O štetnom zračenju i ne razmišljamo, jer računamo da je još rano, ali crvenilo na licu i flekice upozoravaju da budemo oprezni.

Lekari ističu da, zbog oštećenog ozonskog omotača, zračenje u aprilu može da bude jako kao u avgustu. Iako nije leto, budite oprezni kada boravite napolju! Sve što važi za vrele letnje dane, primenite i sada: stavite kreme sa visokim zaštitnim faktorom, nosite pamučne majice dugih rukava, naočare i šešire. Naučnici sa Državnog univerziteta Pensilvanija zaključili su da je veliki broj ljudi upoznat sa opasnostima koje im prete od aprilskog sunca, ali su zbog preplanulog tena spremni da rizikuju. Ignorišu činjenicu da UV zraci mogu da dovedu do promene u DNK strukturi ćelija, a vremenom dovedu i do raka kože.

Mnogi su toliko zavisni od sunčanja, naročito u proleće, da ne haju za upozorenja lekara. Psihijatri to zovu tanoreksija, a manifestuje se tako što zavisnik od sunčanja misli da je suviše bled, čak i kada mu je koža "ugljenisana", baš kao što su anoreksični ubeđeni da su debeli.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar