Мијењају струку за одлазак у ЕУ

У Центру за образовање одраслих у Бијељини тренутно се проводи преквалификација и допунско образовање за око 220 полазника медицинске, металске и саобраћајне струке који се, углавном, припремају за проналажење посла на тржишту Европске уније.преквалификација

Република Српска 17.04.2015 | 12:46
Мијењају струку за одлазак у ЕУ

Младен Савић, директор Центра за образовање одраслих каже да је највише заинтересованих до сада било за преквалификацију за медицинског техничара и за завршавање курса за његоватеље старих и немоћних лица, те да овај центар већ уписује седму генерацију његоватеља.

„Преквалификација за медицинског техничара траје годину дана и пуно је заинтерсованих који желе да потраже посао у земљама ЕУ, због боље плате и обезбјеђења егзистенције за своје породице“, каже Младен Савић.

У овом центру врши се преквалификација и за техничаре друмског саобраћаја, вариоце, возаче моторних возила. Многи од њих, који су у међувремену обавили преквалификацију, и пронашли су посао у земљама ЕУ.

Овај центар тренутно реализује и заједнички пројекат са УСАИД-ом, а у питању је преквалификација 27 кандидата за руковаоце грађевинским машинама, који ће, када заврше обуку, добити посао у бијељинском предузећу „Мега дрво“.

Савић каже да најдуже траје преквалификација за медицинског техничара – годину дана, док за остала занимања преквалификација траје од осам до десет мјесеци, зависно од тога да ли је ријеч о трогодишњим или четворогодишњим занимањима. Један час теоретске наставе кошта једну КМ, док је практична настава скупља. Зависно од броја часова и броја предмета, преквалификација може коштати од хиљаду до 3.000 КМ.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бн

17.04.2015 12:17

Ови праве паре на преквалификацији то је дај паре и ево дипломе

ОДГОВОРИТЕ
Name

мд

17.04.2015 15:38

Немојте људи ици у нацистицку Еуропу боље вам је у пријатељску Русију.

ОДГОВОРИТЕ