Mijenjaju struku za odlazak u EU

U Centru za obrazovanje odraslih u Bijeljini trenutno se provodi prekvalifikacija i dopunsko obrazovanje za oko 220 polaznika medicinske, metalske i saobraćajne struke koji se, uglavnom, pripremaju za pronalaženje posla na tržištu Evropske unije.prekvalifikacija

Republika Srpska 17.04.2015 | 12:46
Mijenjaju struku za odlazak u EU

Mladen Savić, direktor Centra za obrazovanje odraslih kaže da je najviše zainteresovanih do sada bilo za prekvalifikaciju za medicinskog tehničara i za završavanje kursa za njegovatelje starih i nemoćnih lica, te da ovaj centar već upisuje sedmu generaciju njegovatelja.

„Prekvalifikacija za medicinskog tehničara traje godinu dana i puno je zaintersovanih koji žele da potraže posao u zemljama EU, zbog bolje plate i obezbjeđenja egzistencije za svoje porodice“, kaže Mladen Savić.

U ovom centru vrši se prekvalifikacija i za tehničare drumskog saobraćaja, varioce, vozače motornih vozila. Mnogi od njih, koji su u međuvremenu obavili prekvalifikaciju, i pronašli su posao u zemljama EU.

Ovaj centar trenutno realizuje i zajednički projekat sa USAID-om, a u pitanju je prekvalifikacija 27 kandidata za rukovaoce građevinskim mašinama, koji će, kada završe obuku, dobiti posao u bijeljinskom preduzeću „Mega drvo“.

Savić kaže da najduže traje prekvalifikacija za medicinskog tehničara – godinu dana, dok za ostala zanimanja prekvalifikacija traje od osam do deset mjeseci, zavisno od toga da li je riječ o trogodišnjim ili četvorogodišnjim zanimanjima. Jedan čas teoretske nastave košta jednu KM, dok je praktična nastava skuplja. Zavisno od broja časova i broja predmeta, prekvalifikacija može koštati od hiljadu do 3.000 KM.

(Capital)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bn

17.04.2015 12:17

Ovi prave pare na prekvalifikaciji to je daj pare i evo diplome

ODGOVORITE
Name

md

17.04.2015 15:38

Nemojte ljudi ici u nacisticku Europu bolje vam je u prijateljsku Rusiju.

ODGOVORITE