Ухапшен шеф ММФ-а због прања новца

Бивши шеф Међународног монетарног фонда ММФ и шпански министар економије Родриго Рато ухапшен је због поресеке утаје и прања новца, саопштили су данас представници суда.

Свијет 17.04.2015 | 09:16
Ухапшен шеф ММФ-а због прања новца

Докази су пронађени у његовој кући и канцеларији.

Раније, камере су показале Рата како напушта кућу, у пратњи полиције и пореских службеника, уз присуство медија.

Он је касније ослобођен због сарадње са властима, које су заплијениле документа, релевантна за истрагу, преносе агенције, а шпанска ЕФЕ је пренијела његове ријечи да има "повјерења у шпански правосудни систем".
Она је додала да је био од помоћи приликом претреса.

На бази пронађених докумената, суд ће одлучити о сумњама за прање новца, преваре и отуђивања имовине, а затим да ли ће именовати судије и отворити званични поступак против њега.

Шпански државни тужилац је у оквиру истраге тражио претрес Ратове куће, али у судском саопштењу нису наведени детаљи.

Истражне судије ће размотрити распрострањену злоупотребу кредитних картица фирме за личне трошкове, као и преваре, у вријеме док је Рато био предсједник фирме Банкиа.

Рато је бивши шпански потпредсједник владе, који је био дуго водећа личност премијера Маријана Рахоја, из Народне странке (ПП).

Шпанију сљедећег мјесеца очекују регионални и локални избори, а крајем године и општи и очекује се да ће Народна странка претрпити велике губитке због умјешаности високих станачких личности у истраге због уцјена, посљедњих година.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

перица

17.04.2015 08:29

Радити с медом, а прсте не олизати, ма немојте реци. Сто га нису оперисали од утаје, зар нису то они могли урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапсус Лингуае

17.04.2015 11:29

Капитализам оваквог типа је зло. Крупни приватни бизнис и држава не иду никако заједно. То је утопија. Могућ стабилан систем су државне фабрике са малим приватницима који имају до 100 запослених и, или нешто производе сами или раде за те фабрике. Исто тако, постојање либералног тржишта оваквог какво је, неодрживо је. Додуше можда моћници то намјерно раде да би уништили мале народе, да би за њих било више мјеста. И то је утопија јер је кратког вијека трајања. Убрзо ће постати сметња сами себи. Јер немају мјеру у потрошњи енергије.

ОДГОВОРИТЕ