Uhapšen šef MMF-a zbog pranja novca

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda MMF i španski ministar ekonomije Rodrigo Rato uhapšen je zbog poreseke utaje i pranja novca, saopštili su danas predstavnici suda.

Svijet 17.04.2015 | 09:16
Uhapšen šef MMF-a zbog pranja novca

Dokazi su pronađeni u njegovoj kući i kancelariji.

Ranije, kamere su pokazale Rata kako napušta kuću, u pratnji policije i poreskih službenika, uz prisustvo medija.

On je kasnije oslobođen zbog saradnje sa vlastima, koje su zaplijenile dokumenta, relevantna za istragu, prenose agencije, a španska EFE je prenijela njegove riječi da ima "povjerenja u španski pravosudni sistem".
Ona je dodala da je bio od pomoći prilikom pretresa.

Na bazi pronađenih dokumenata, sud će odlučiti o sumnjama za pranje novca, prevare i otuđivanja imovine, a zatim da li će imenovati sudije i otvoriti zvanični postupak protiv njega.

Španski državni tužilac je u okviru istrage tražio pretres Ratove kuće, ali u sudskom saopštenju nisu navedeni detalji.

Istražne sudije će razmotriti rasprostranjenu zloupotrebu kreditnih kartica firme za lične troškove, kao i prevare, u vrijeme dok je Rato bio predsjednik firme Bankia.

Rato je bivši španski potpredsjednik vlade, koji je bio dugo vodeća ličnost premijera Marijana Rahoja, iz Narodne stranke (PP).

Španiju sljedećeg mjeseca očekuju regionalni i lokalni izbori, a krajem godine i opšti i očekuje se da će Narodna stranka pretrpiti velike gubitke zbog umješanosti visokih stanačkih ličnosti u istrage zbog ucjena, posljednjih godina.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

perica

17.04.2015 08:29

Raditi s medom, a prste ne olizati, ma nemojte reci. Sto ga nisu operisali od utaje, zar nisu to oni mogli uraditi.

ODGOVORITE
Name

Lapsus Linguae

17.04.2015 11:29

Kapitalizam ovakvog tipa je zlo. Krupni privatni biznis i država ne idu nikako zajedno. To je utopija. Moguć stabilan sistem su državne fabrike sa malim privatnicima koji imaju do 100 zaposlenih i, ili nešto proizvode sami ili rade za te fabrike. Isto tako, postojanje liberalnog tržišta ovakvog kakvo je, neodrživo je. Doduše možda moćnici to namjerno rade da bi uništili male narode, da bi za njih bilo više mjesta. I to je utopija jer je kratkog vijeka trajanja. Ubrzo će postati smetnja sami sebi. Jer nemaju mjeru u potrošnji energije.

ODGOVORITE