Језиве слике затвора у коме су на људима рађени експерименти

Затвор Холмсбург у Филаделфији је у својој стогодишњој историји прошао кроз бројне крваве побуне, злостављање затвореника, и кроз застрашујуће хемијске експерименте над осуђеницима.

Свијет 16.04.2015 | 20:39
Језиве слике затвора у коме су на људима рађени експерименти

Фотографкиња Синди Васко својим објективом је забележила остатке овог сада напуштеног, а некада страшног места.

Холмсбург је саграђен 1895. године, а представљао је неку врсту казамата за најопасније затворенике, најчешће осуђенике на смрт и оне који издржавају доживотну казну затвора.

Две деценије након затварања затвора 1995. године, остаци некада најнасилнијег затвора у историји САД су били идеални за Сидни Васко и њене фотографије.

Застрашујући призори ћелија у којима су људи некада коришћени за експериментис ање, попут заморчића, изазивају крајње непријатан осећај код оних који су имали прилику да виде поменуту колекцију фотографија.

Затвореницима су убризгаване најразличитије хемикалије, опасне супстанце које су неретко доводиле до њихове болне смрти. Затворски научници су их намерно излагали опасним вирусима и кожним инфекцијама.

Ове тврдње је у својој књизи "Ацрес оф скин" изнео Ален Хорнблум, који тврди да је у периоду између 1951-1974. године влада САД уз помоћ тридесет фармацеутских компанија користила затворенике као заморчиће за експериментисање.

Један бивши затвореник који је преживео тортуру посведочио је да му је "читав слој коже са леђа огуљен", и да је након тога "лечен" разним хемикалијама.

У замену за "пристанак" на експериментисање добио је неколико паклица цигарета којима је трговао у затвору.

Човек који је спроводио застрашујућа тестирања био је др Алберт Клигман, који важи за једног од најпризнатијих светских дерматолога, чија је беспрекорна каријера укаљана овим сазнањима, преноси "Њујорк тајмс".

Извор: Неw Yорк тимес / Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

То је

16.04.2015 18:45

Нациста био и пробао разне методе убијања људи.Иначе Немац шта би друго био.

ОДГОВОРИТЕ