Jezive slike zatvora u kome su na ljudima rađeni eksperimenti

Zatvor Holmsburg u Filadelfiji je u svojoj stogodišnjoj istoriji prošao kroz brojne krvave pobune, zlostavljanje zatvorenika, i kroz zastrašujuće hemijske eksperimente nad osuđenicima.

Svijet 16.04.2015 | 20:39
Jezive slike zatvora u kome su na ljudima rađeni eksperimenti

Fotografkinja Sindi Vasko svojim objektivom je zabeležila ostatke ovog sada napuštenog, a nekada strašnog mesta.

Holmsburg je sagrađen 1895. godine, a predstavljao je neku vrstu kazamata za najopasnije zatvorenike, najčešće osuđenike na smrt i one koji izdržavaju doživotnu kaznu zatvora.

Dve decenije nakon zatvaranja zatvora 1995. godine, ostaci nekada najnasilnijeg zatvora u istoriji SAD su bili idealni za Sidni Vasko i njene fotografije.

Zastrašujući prizori ćelija u kojima su ljudi nekada korišćeni za eksperimentis anje, poput zamorčića, izazivaju krajnje neprijatan osećaj kod onih koji su imali priliku da vide pomenutu kolekciju fotografija.

Zatvorenicima su ubrizgavane najrazličitije hemikalije, opasne supstance koje su neretko dovodile do njihove bolne smrti. Zatvorski naučnici su ih namerno izlagali opasnim virusima i kožnim infekcijama.

Ove tvrdnje je u svojoj knjizi "Acres of skin" izneo Alen Hornblum, koji tvrdi da je u periodu između 1951-1974. godine vlada SAD uz pomoć trideset farmaceutskih kompanija koristila zatvorenike kao zamorčiće za eksperimentisanje.

Jedan bivši zatvorenik koji je preživeo torturu posvedočio je da mu je "čitav sloj kože sa leđa oguljen", i da je nakon toga "lečen" raznim hemikalijama.

U zamenu za "pristanak" na eksperimentisanje dobio je nekoliko paklica cigareta kojima je trgovao u zatvoru.

Čovek koji je sprovodio zastrašujuća testiranja bio je dr Albert Kligman, koji važi za jednog od najpriznatijih svetskih dermatologa, čija je besprekorna karijera ukaljana ovim saznanjima, prenosi "Njujork tajms".

Izvor: New York times / Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

То је

16.04.2015 18:45

Нациста био и пробао разне методе убијања људи.Иначе Немац шта би друго био.

ODGOVORITE