СФРЈ је прошлост, млади хоће будућност

Нажалост, Тито и Југославија су прошлост, а младим људима ипак треба нешто опипљиво - треба им будућност, од застава се не живи!

Босна и Херцеговина 16.04.2015 | 08:05
СФРЈ је прошлост, млади хоће  будућност

Ових дана изашли радници Космоса на улице, некадашњег гиганта града Бањалуке и једне у низу фабрика које су наше неодговорне демократске Власти успјеле уништити.

Огорчени радници извукли из прашине ормара заставу СФР Југославије, па распалили поред стаклене Зграде Владе да покажу како им је било љепше живјети у Титина времена.

Али питање је коме се, другови радници, обраћате? Кога је од људи из министарских канцеларија у влади Републике Српске уопште брига, па чак и оне најниже чиновнике, што је вама било лијепо у вријеме Југославије? Зар не схватате да је њима данас боље и љепше него икад. Ваши празни стомаци нису њихова брига, све док се по њиховим канцеларијама буреци и топли сендвичи пуше, јер све док они имају, за туђу их муку није брига

Ако и треба да дигнете неку заставу, дигните неки барјак од којег ће им се заледити крв у жилама. Неку на којој Муса дере јарца, или проносајте какав озбиљнији транспарент. Па нека вас и туже за узнемиравање јавнога реда и мира. Нека стисну да ишта писну против ваше зловоље коју су проузроковали неодговорни властодршци и њихови поданици.

Било би комично да није трагично, а опет не зна се да ли је више трагично или патетично. Ово прољеће и долазак Првога маја на раднике утиче некако сувише емоционално. Сјети се раја како је некад своје празнике славила и како је имала добре плате. Како су имали љетовања, па и зимовања. Сјете се људи друга Тита и Југославије. Не могу да прежале та времена.

Али касно вам се сада, рајо моја, друга Тита присјећати. Времена уживања на радничким одмаралиштима далеко су иза нас и никада се више вратити неће. Тај величанствени појам "РАДНИЧКО ОДМАРАЛИШТЕ" и могао се наћи само у Титиној Југи, јер нигдје на свијету нема, нити ћеш моћи пронаћи мјесто, на којем се радници одмарају - осим у распалој СФР Југославији. На тим одмаралиштима су се чак одмарали и радници из Европе, а гдје ће него код нас. Само што нас данас таквих сретних и задовољних више нема, а нажалост, све су прилике да нас неће никада ни бити.

Касно нам се друга Тита сјећати, а и све је мање оних који га се сјећају. Њихова дјеца су нека друга генерација која нема појма шта значи из средње школе, у којој си стекао занат, или са факултета, директно ступати на радно мјесто. Данас се на радно мјесто чека у недоглед, па се чини да човјек чекајући посао може једино пензију дочекати.

Остала је само жал за оном лијепом и огромном Југом, које се од свих јужнословенских народа и народности највише сјећају становници ове јадне и чемерне Босне и Херцеговине. Јер након рата, сада је народ почео да смара и овај жељени мир. Људи никако да се смире. Да нађу глави мјеста, да почну на раде, да имају наду у будућност.

И док родитељи, радници пропалих фирми, носају заставе бивше нам Југославије, њихова дјеца пакују кофере и бјеже на запад, и не само запад, бјеже на све стране свијета, само да овдје не остану.

Бјеже јер су млади и жељни живота. Бјеже тамо гдје их чека било какво запослење и нормалан живот. Бјеже негдје гдје власт барем много више од ових наших властодржаца о човјеку брину. Бјеже у земље гдје је егзистенција сигурнија и колико толико извјеснија. Бјеже, а не би да им ова држава барем зрно наде пружа, или када им барем ови неодговорни политичари и властодршци на грбачи не би стајали.

Нажалост, Тито и Југославија су прошлост, а младим људима ипак треба нешто опипљиво - треба им будућност, од застава се не живи!

Извор: Бука

 

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

16.04.2015 06:17

КАМО СРЕЋЕ ДА НИЈЕ НИКАД НИ ПОСТОЈАЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

козара

16.04.2015 06:51

А у Турској и Аустроугарској твојим прецима је било боље, е Хер Жика. Ја сам Србин студирао у Љубљани и као студент генерације од друге године до дипломирањ имао бесплатан дом нема везе што сам из Б.Луке и што сам Србин, а моја дјеца у "српској држави"...

Name

лол

16.04.2015 07:39

Сада би се звао Ханс !

Name

Зоран

16.04.2015 09:39

Зика :Подрзавам те, а и не, а ево и зашто?Прво када погледамо колико су Срби имали користи од свих Југославија, а посебно од СФРЈ знаци најмање, а највише су за њих дали како живота тако и свега осталог. Сви остали су се мало зртвовали, а добро окористили највише Хрвати и муслимани, а први су је разбили. Хрвати су се опрали кроз Југу за злоцине из другог свјетског рата, муслимани исто тако плус постали пуноправни народ, а не мањина. Не подрзавам због тога тада је радник имао висе права и цовјек је био цовјек,... криминала тако да и није било. А политичари када и у којем систему они нису и неће добро живети. Али и данас доста њих живи далеко боље. Погледајте каква се кола возе смартфони, компјутери сви имају интернет одмори слободног времена на претек ради се можда мање него у то вријеме. Стари и болесни имају највише разлога да зале за том земљом они су највише изгубили.

Name

марко

16.04.2015 06:24

Каква црна Југа,мада немамо будуцности ни овако!Револуција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Марко

16.04.2015 06:40

"каква црна југа" Па Марко,колико се сјећам,рат је започео да би се одбранила Југа или ипак није,нешто је друго у питању.

Name

Мојне

16.04.2015 06:35

Да да Тито је имао виле свуда по Југи, али кад је умро све и једна је била уписана као дрзавна. Постојао је посебан границни прелаз за Ју пасос. Добијали се станови, фирме имале љетовалиста, ма није ваљало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

16.04.2015 06:47

Југославија није прослост његонова будуцност само други назив који це носити име Сједињене Српске Дрзаве В.Србија. Бивса Југославија коју цемо сви памтити по братству и јединству гдје никад нико никога није упитао које си вере, а сада цим проговорис СРПСКИ знају да си светосавац и лоза ЊЕМАНИЦА. Поздрав Зивела Велика СРБИЈА и њењи ствараоци. БОЗЕ ПРАВДЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Гаврило п

16.04.2015 10:14

Иди мало код Сесеља,понови градиво

Name

Марко Краљевиц

17.04.2015 14:32

Гаврило Принцип боље не узвикуј зивјела Велика Србија јер сваки пут кад покусате направити велику на крају испадне јос мања .Ја сам исто за то да сви Срби буду у једној дрзави али Преко Дрине без Војводине а Косово сте вец изгубили.

Name

Мала

16.04.2015 06:55

Ко ме то смета стара Југа. Колико се сјецам свима нам је лијепо било. Имали смо ста да једемо и пијемо. Народ је радио, фабрике су радиле. Није било приватлука ко сада није било ни потребно . Мозете да прицате ста хоцете сада. Сјетите се само да сте мигли да спавате и одете гдје хоцете. Нико вас ниста није питао. Биле су радне акције, била је војска. Ма све је било како треба. А САДА ПРЕСЕДНИЦИ ПОКУПИСЕ СВЕ ЗИВО. НИКО НАС НЕ ПРИЗНАЈЕм, па ви вите како нам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица

16.04.2015 22:21

Ј....а вас Југа!!!

Name

респецт

16.04.2015 07:16

Нити шта додати нити шта одузети. Ко је млад нека пали одмах...

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

16.04.2015 07:38

Свака част на тексту , ништа ни додати ни одузети , управо тако !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега

16.04.2015 08:19

Па и та наша омладина,знам многе који прво питају колика ће бити плата ,па акао је мања од 300-400 км неће да раде, сад би сви у неке фотеље, да буду директори, правници, менаџери, ал неће нико да буде зидар, возач, тесар, армирач, као да никад ништа нећемо више правити. И нек иду, снаћемо се ми некако и без њиx, и они без нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

микс

16.04.2015 11:32

Радио бих ја и за 300-400 км да могу мјесецно да презивим с толиком платом, али нецу да ме послодавац израбљује за мале паре, па ми је боље дзаба спавати него дзаба радити.

Name

Зис

16.04.2015 08:19

Ма, ј... То! Вазно је да смо,Хрват Срби Турци ,тренутно настањени у Босни и Херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босњак

16.04.2015 08:43

Не знам засто Турци? Ако алудирас на то да у Босњаци настали од Турака онда си сине требо написати. Вазно је да смо мајмуни, јер ни Срби и Хрвати нису пали са неба вец су од неког настали. Једино ако вас Бог није пар милиона колективно кроз падавине спустио на земљу.

Name

Црни

16.04.2015 08:47

Дабогда да није било што је било многе би мајке данас дуже живјеле и са осњехом биле најбоље би било како вратити то вријеме назад били би јачи у свему и не би било биједе као сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЗУМ

16.04.2015 09:35

ПОД ХИТНО СЕ ОКАНУТИ ИДЕЈА О ВЕЛИКОЈ СРБИЈИ,ЗНАМО КАКО ТО ЗАВРСАВА ,А НЕМА НИ ПОТРЕБЕ ,НАМА ТРЕБА ЕКОНОМИЈА СЛОБОДАН ПРОТОК ЉУДИ И КАПИТАЛА КРОЗ ЦИЈЕЛИ БАЛКАН ,САМО МИРОМ И РАДОМ МОЗЕМО СТВОРИТИ БЛАГОСТАЊЕ ЗА СВЕ ,ЗАТО ЉУДИ ДЕ ДА ЈЕДНОМ ОПАМЕТНИМО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

16.04.2015 22:14

Још увек се народ сјећа усташе из куће цвећа..............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

17.04.2015 08:48

Највећа грешка је што Југославију изједначавају с Титом. Тито је био саможиви багров. Поубијао је многе своје сараднике. Није био оно за шта се представљао односно како су га приказивали тадашњи медији. Он је био политичар и то врло велика лопина. Данас медији величају Додика а он је зло. И сви око њега, као и они што су били око Тита. Овај полтронски народ са мозгом телета од три мјесеца је зло, у томе је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА КОЗАРУ ОД ЖИКЕ Ж

17.04.2015 10:49

НА КОЗРИ ИМА СПИСАК ОД НЕКОЛИКО ХИЉАДА ПОБИЈЕНИХ, ПОКЛАНИХ ИЛИ НЕЗНАМ ШТО ДРУГО, ПО СРБИЈИ У ТОКУ РАТА А НАРОЧИО И ПОСЛЕ ХИЉАДЕ И ХИЉАДЕ ЈЕ НЕСТАЛО ИЛИ ПОБИЈЕНО А ТИ ЗА СВОЈУ СОБУ НИСИ ИМАО ДА ПЛАТИШ СРАМ ТЕ БИЛО НИСИ ТРЕБАО НИ СТУДИРАТИ, ТРЕБАО СИ ЧУВАТИ ОВЦЕ АЛИ НИ ТО НИСИ ИМАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандјаклија

17.04.2015 12:40

Свака Југославија је била гробница за Србе и Србију јер смо у сваком комфликту изгубили српске територије а војска је била у насим рукама-команда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флојд

18.07.2015 12:11

Каква будуцност. Питајте Берлин, Москву и Брисел. Они це вам сад реци какву будуцност заслузујете и какву цете добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.06.2023 21:11

За вријеме југославије које се снасо преко границе сада има пензију и дјеца му тамо раде југославија је имала фирми јаки вриједила је и пара нису биле ни коцкарнице то није смјело бити да се коцкас одмах затвор југославија је добра била а сада потоп све распродали после рата под стецај умјесто људи да неиду у тудју земљу они су све фирме растурили неко је то крваво изградијо поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ