Хаџић на привременој слободи у Србији

Бивши предсједник Републике Српске Крајине Горан Хаџић, кога је Хашки трибунал пустио на привремену слободу ради лечења, пола сата после поноћи полицијским возилом превежен је са београдског аеродрома у његову кућу у Новом Саду.

Србија 16.04.2015 | 07:01
Хаџић на привременој слободи у Србији

Авион у коме се налазио Хаџић слетео је нешто после 23.00 сата на београдски аеродром "Никола Тесла".

Испред његове куће у Новом Саду током вечери био је окупљен велики број новинара и фото репортера који су могли да виде Хаџића у полицијском возилу којим је довежен из Београда.

На аеродрому је такође било више новинарских екипа, којима међутим није било омогућено да сниме излазак Хаџића из авиона, али је примећено појачано присуство полиције.

Како је раније изјавио адвокат Зоран Живановић Хаџића нису могли на аеродрому да дочекају ни он ни чланови породице, наводећи да ће га полиција са писте директно пребацити у Нови Сад.

Председник Националног савета за сарадњу са хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је раније да је за време боравка у Србији држава дужна да обезбеди да се Хаџић адекватно лечи, али и да држава врши контролу и надзор његовог кретања док се налази у Новом Саду и да о томе извештава Хашки трибунал.

Он је нагласио ће обавезе које је држава преузела давањем гаранција за Горана Хаџића у потпуности испоштовати.

"Он (Хаџић) је обавезан да буде у својој кући од 23 сата увече до седам сати ујутру. Уколико буде потребе да иде у здравствене установе то ће такође бити под надзором и контролом и томе ћемо извештавати Трибунал", рекао је Љајић.

Живановић је раније данас рекао да ће се по доласку у Србију Хаџић јавити домаћим лекарима, а уколико то буде потребно, лечити и у земљи.

Живановић је рекао да Хаџић има тумор на мозгу, да је могућа само палијативна терапија којом би се успорило напредовање болести, а да би у мају требало да се обави контрола здравственог стања и даљи поступак.

Живановић је подсетио да су Хаџићу постављени услови да стално борави у Новом Саду, да га свакодневно посећује српска полиција, да не комуницира са медијима и не контактира са жртвама и сведоцима.

Хаџићев бранилац је додао да у овом тренутку Хашки трибунал и даље одлучује о захтеву тужилаштва, које тражи да се поступак против Хаџића настави и да се очекује та одлука.

Хашки трибунал прихватио је жалбу Хаџића осумњиченог за ратне злочине и донео одлуку о његовом пуштању на привремену слободу ради лечења, а бивши председник РСК треба да се врати у Хаг до краја маја, саопштено је раније из Трибунала.

Хаџић је оптужен за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској од 1991. до 1995., а ухапшен је у јулу 2011. на Фрушкој гори и изручен Трибуналу, где се приликом првог појављивања пред судом изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Суђење му је почело 16. октобра 2012., а тужилаштво је 9. априла прошле године завршило изношење доказа. Извођење доказа одбране почело је у јулу.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

16.04.2015 06:39

ДОБРО ДОШАО ПРЕДСЈЕДНИЧЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВОСЛАВНИ СРБИН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРОРУС

16.04.2015 07:43

Добро нам досао преседнице са Мањаце вила клице, ДОБРО ДОСО ПРЕСЕДНИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ