Преваре са цијенама у трговинама

Купци су дужни платити производ само по цијени која их је одлучила на куповину, у случају неусклађености истакнуте вриједности робе с оном коју им желе наплатити на каси.

Босна и Херцеговина 15.04.2015 | 13:41
Преваре са цијенама у трговинама

Такође, Законом о заштити права потрошача РС и на нивоу БиХ, за неусклађеност при формирању, истицању и придржавању цијена правно лице, односно власник трговачке радње у којој је изманипулисан купац, биће кажњен износом од 2.000 до 10.000 конвертибилних марака, уколико потрошач пријави превару с цијенама.

То је потврђено "Независним" у Покрету потрошача РС и Удружењу за заштиту права потрошача БиХ, у којима је број приговора незадовољних и изманипулисаних купаца ипак већи од приговора надлежној тржишној инспекцији.

"У већини случајева купци се веома ријетко одлучују да реагују и искористе своја законска права. С једне стране можда их и не познају довољно или једноставно не желе да се изборе за њих", каже Душанка Макивић, портпарол Републичке тржишне инспекције.

Годишње у просјеку Тржишна инспекција РС проведе око 4.900 редовних контрола ове врсте, те установи кршење закона у сегменту неусклађености цијена у 10 одсто случајева, као и Тржишна инспекција ФБиХ.

"Моје је мишљење да треба поставити и питање одговорности трговца јер власници радњи не могу имати информације у сваком тренутку о цијенама на рафама и каси. Поред тога, у великим трговачким ланцима цијене робе су системски усклађене и разлике на касама су готово немогуће", каже Месуд Лакота из Удружења потрошача БиХ.

Према подацима омбудсмана за заштиту потрошача БиХ, на бх. тржишту је евидентан пораст лажних акцијских цијена, посебно у великим тржним центрима.

"Имамо значајан број производа с ознаком 'гратис' или 'акција' ако купите два или три производа, за које се провјером од стране самих потрошача и неких УГ за заштиту потрошача утврди да се ради о лажним акцијама", појашњавају у Канцеларији омбудсмана за заштиту потрошача БиХ.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вупер

15.04.2015 13:17

Кад и где и коме пријавит, кад купис, у вецерњим сатима. То је утопиа, како да буду објективни, удрузење кад их дрзава плаца. Ником то сем трговцима, мозес се само малтретирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

15.04.2015 14:15

Дајте молим вас какво црно пријављивање коме јако када се инспекције највљују да це доци у контролу смијесно умјесто да упадну и затекну цињеницно стање па нико није глуп а зна се и кафаааааа!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ