Сарадња је предуслов регионалне стабилности

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је интерес Сарајева да са Београдом и Загребом чини основу за укупну регионалну стабилност и економски просперитет.

Босна и Херцеговина 14.04.2015 | 22:36
Сарадња је предуслов регионалне стабилности

Послије сусрета са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем у Београду, Црнадак је рекао да је стабилност региона била једна од доминантних тема данашњих разговора и да ће "на истом фону" разговарати сутра у Загребу са министром спољних послова Хрватске Весном Пусић.

Он је истакао да је циљ ових посјета да покаже намјеру да односи буду што бољи, те да му је Дачић пренио намјеру да учврсти сарадњу са Републиком Српском, а са Федерацијом БиХ прошири сарадњу.

"Моје мишљење је да ови односи, посебно емоција која постоји између српског народа у БиХ и Србији, треба да буде у функцији побољшања међусобних односа, а не нека препрека", рекао је Црнадак новинарима у Палати Србија.

Црнадак је навео да је интензивном сарадњом са сусједним земљама Сарајево намјерава да омогући боље услове за живот свих народа у БиХ.

Он је поновио да ће БиХ са једне стране наставити да јача односе са НАТО, али да до чланства у Алијанси неће доћи због познатог и чврстог става Републике Српске да то неће подржати због односа Београда према том питању.

Говорећи о именовању новог амбасадора БиХ у Београду након што је Ранко Шкрбић поднио оставку на ту позицију, Црнадак је рекао да ће Шкрбић остати у Београду до 30. јуна, а да ће до тада Предсједништво БиХ именовати новог амбасадора, који ће опет бити из Републике Српске.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић нагласио је да је за Београд од виталног значаја конструктивна улога српског народа у БиХ и улагање максималних напора за очување политичке стабилности и отворени дијалог о свим питањима.

"БиХ је наш партнер у којој живи велики број грађана који су припадници српског народа. Ми смо витално заинтересовани за БиХ и за Републику Српску, али је наша заинтересованост конструктивне природе", појаснио је Дачић.

Он је нагласио да је будућност Србије и БиХ заједничка у оквиру ЕУ. "Нећу да говорим о уједињењу кроз ЕУ, јер сматрам да је то безобразно. Хоћу да кажем, уколико ове земље буду имале будућност у ЕУ то ће бити смирујући фактор", поручио је Дачић.

Он је најавио да ће 28. и 29. априла посјетити БиХ као предсједавајући ОЕБС-у.

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

марко

14.04.2015 17:34

Несупљирајте висе, годинама се као договара сарадња и паралелне везе,а за обицно дрзављанство малтретирају мјесецима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

14.04.2015 17:37

Само заједно можемо све!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАУУ!

14.04.2015 17:40

Заиста, епохалне изјаве, које це да промијене историјске токове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

15.04.2015 07:44

БИХ иде у НАТО,БИХ не иде у НАТО.Министре,шта је твој став,ако га имаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

15.04.2015 10:27

Сако добро народу