Saradnja je preduslov regionalne stabilnosti

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je interes Sarajeva da sa Beogradom i Zagrebom čini osnovu za ukupnu regionalnu stabilnost i ekonomski prosperitet.

Bosna i Hercegovina 14.04.2015 | 22:36
Saradnja je preduslov regionalne stabilnosti

Poslije susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u Beogradu, Crnadak je rekao da je stabilnost regiona bila jedna od dominantnih tema današnjih razgovora i da će "na istom fonu" razgovarati sutra u Zagrebu sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske Vesnom Pusić.

On je istakao da je cilj ovih posjeta da pokaže namjeru da odnosi budu što bolji, te da mu je Dačić prenio namjeru da učvrsti saradnju sa Republikom Srpskom, a sa Federacijom BiH proširi saradnju.

"Moje mišljenje je da ovi odnosi, posebno emocija koja postoji između srpskog naroda u BiH i Srbiji, treba da bude u funkciji poboljšanja međusobnih odnosa, a ne neka prepreka", rekao je Crnadak novinarima u Palati Srbija.

Crnadak je naveo da je intenzivnom saradnjom sa susjednim zemljama Sarajevo namjerava da omogući bolje uslove za život svih naroda u BiH.

On je ponovio da će BiH sa jedne strane nastaviti da jača odnose sa NATO, ali da do članstva u Alijansi neće doći zbog poznatog i čvrstog stava Republike Srpske da to neće podržati zbog odnosa Beograda prema tom pitanju.

Govoreći o imenovanju novog ambasadora BiH u Beogradu nakon što je Ranko Škrbić podnio ostavku na tu poziciju, Crnadak je rekao da će Škrbić ostati u Beogradu do 30. juna, a da će do tada Predsjedništvo BiH imenovati novog ambasadora, koji će opet biti iz Republike Srpske.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naglasio je da je za Beograd od vitalnog značaja konstruktivna uloga srpskog naroda u BiH i ulaganje maksimalnih napora za očuvanje političke stabilnosti i otvoreni dijalog o svim pitanjima.

"BiH je naš partner u kojoj živi veliki broj građana koji su pripadnici srpskog naroda. Mi smo vitalno zainteresovani za BiH i za Republiku Srpsku, ali je naša zainteresovanost konstruktivne prirode", pojasnio je Dačić.

On je naglasio da je budućnost Srbije i BiH zajednička u okviru EU. "Neću da govorim o ujedinjenju kroz EU, jer smatram da je to bezobrazno. Hoću da kažem, ukoliko ove zemlje budu imale budućnost u EU to će biti smirujući faktor", poručio je Dačić.

On je najavio da će 28. i 29. aprila posjetiti BiH kao predsjedavajući OEBS-u.

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

marko

14.04.2015 17:34

Nesupljirajte vise, godinama se kao dogovara saradnja i paralelne veze,a za obicno drzavljanstvo maltretiraju mjesecima!!!

ODGOVORITE
Name

Maša

14.04.2015 17:37

Samo zajedno možemo sve!!!

ODGOVORITE
Name

VAUU!

14.04.2015 17:40

Zaista, epohalne izjave, koje ce da promijene istorijske tokove!

ODGOVORITE
Name

007

15.04.2015 07:44

BIH ide u NATO,BIH ne ide u NATO.Ministre,šta je tvoj stav,ako ga imaš.

ODGOVORITE
Name

maja

15.04.2015 10:27

Sako dobro narodu