"Организовани криминал није дио Бобар банке"

Специјално тужилаштво Републике Српске одбило је да преузме предмет „Бобар банка“ оцјењујући да се у овом случају „не ради о организованом криминалу“, те да је „начињена велика штета од преко 10 милиона КМ, али њоме није оштећена Република Српска“, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Босна и Херцеговина 13.04.2015 | 19:43
"Организовани криминал није дио Бобар банке"

Специјално тужилаштво је предмет „Бобар банка“ вратило Окружном тужилаштву Бијељина уз невјероватно образложење да то није њихова надлежност јер нису пронашли доказ да је неко из републичких органа учествовао у криминалу, нити је оштећена имовина или Буџет РС.

„Чињеница да се ради о ликвидацији Банке која је функционисала на територији Републике Српске и да је наступила штета великих размјера (преко 10 милиона КМ), сама за себе није довољна да би се предмет преузео у надлежност Специјалног тужилаштва јер не постоје основи сумње да је било које лице из републичких органа учествовало у извршењу ових дјела, да није директно оштећена имовина или угрожен Буџет Републике Српске, па исто не би могло да се подведе под најтеже облике кривичних дјела против привреде и платног промета и против службене дужности, гдје је кривично гоњење од посебног значаја за РС“, написао је Главни специјални тужилац Миодраг Бајић у одговору Окружном тужилаштву Бијељина враћајући им предмет „Бобар банка“, који је у посједу портала ЦАПИТАЛ.

У одговору Окружном тужилаштву Бијељина, који је достављен организацији Транспаренцy Интернатионал БиХ, наводи се низ примјера пријављених криминалних дјела која су починила непозната запослена лица у Бобар банци, међутим Колегиј Специјалног тужилаштво је оцијенио да нема основе сумње да постоји „злочиначко удружење“ које је оштетило буџет или отуђило имовину РС.

Потврђено да је нестало 10 милиона КМ

У допису се наводи да је Агенција за банкарство пријавила да је у трезору Бобар банке утврђен мањак од 9.968.394 КМ, као и да су закључени уговори о кредиту са радницимма банке и радницима фирми које су повезане са Бобар банке, иако они нису подигли кредите.

Оштећено стотине радника повезаних фирми из „Бобар групе“

бобар„Перић Мирослава поднио је пријаву против Бобар банке јер је за обезбјеђење кредита са Бобар банком закључио Уговор о намјенском депозиту и у ту сврху уплатио 280.000 евра, али та уплата нигдје није евидентирана, што је потврдила и Агенција за банкарство“, наводи Бајић у допису Окружном тужилаштву.

Кривичну пријаву против Бобар банке поднијело је и 260 радника холдинга „Дринатранс“ Зворник због основане сумње да извршен низ кривичних дјела, превара, изнуде, прикривања, злоупотребе овлашћења у привреди и других кривичних дјела. Њиховој пријави придружили су се и радници „Бобар банке“, „Бобар Аутосемберије“, „Бобар осигурања“ и „Инжењеринга“ Бијељина.

Мора да врати кредит који није узео

Случај бившег директора Земљорадничке задруге „Бобар“ Бијељина Јовић Јована је примјер како је радила управа Бобар банке, од фалсификовања до злоупотребе службеног положаја.

Јовић у пријави наводе да је никада у Бобар банци није подигао кредит нити било коме био жирант, да би након објаве ликвидације Бобар банке сазнао да не може добити свој новац са рачуна у тој банци, нити има право на обештећење, јер Бобар банци од њега потражује да измири кредит од 17.215 КМ.

Сви ови примјер и поднесене пријаве, које је навео главни специјални тужилац Миодраг Бајић у свом одговору Окружном тужилаштву нису били довољни разлози Специјалном тужилаштву да преуземе предмет и отвори истрагу?!

ТИ БиХ: Избјегавање одговорности

ивана-корајлицУ Трансперенцy Интернатионал БиХ који су тражили информације од Окружног тужилаштва Бијељина и Специјалог тужилаштва РС у којој је фази истрага у случају „Бобар банка“, сматрају да је оваква одлука Специјалног тужилаштва класичан примјер избјегавања одговорности.

„Коначно су нам доставили одговор од Специјалног тужилаштва. Невјероватно звучи аргумет да не могу преузети предмет јер није оштећена РС. Да ли то значи да њих не занима организовани криминал у којем су оштећени грађани Републике Српске. Ко њих треба да штити? Овде је јасно да се ради о избјегавању одговорности. Специјално тужилаштво је протеклих година истраживало и процесуирало кривична дјела којима је нанесена много мања штета, као и дјела гдје није било организованог криминала, а у овом случају одбијају да то ураде, иако сами признају да је штета већа од 10 милиона КМ,“ каже за ЦАПИТАЛ Ивана Корајлић портпарол ТИ БиХ.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

марко

13.04.2015 17:59

Браво за специјално тузиластво???Ви сте невидјена бједа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

14.04.2015 05:12

Све је било по закону, банка пропала због јаке конкуренције. Ко не вјерује нека пита Бају или предсједницу али писменим путем, а она ће вам дати изјаву у вези Бобар банке а која ће садржавати све релевантне информације. ХАХАХАХАХАХАХА Кад се исмијем онда ми се плаче !!!!!

Name

Микаило

13.04.2015 18:02

Ствари треба истјерати на цистац, када додје вријеме лустрације тацно це се знати ко мозе а ко не мозе да се бави јавним пословима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

13.04.2015 18:14

Град Требиње није у интересу РС, Електропривреда, Бијељина, привредници који запошљавају раднике и доприносе РС кроз своју активност и обавезе, али на страну то, док се они препуцавају ови објављују информације, тако да је за очекивати да нико неће одговарати јер то је уходана пракса како у Суду и Тужилаштву БиХ тако и у нижим судовима. Није битан Суд, битно је да Тужилаштво наложи хитно хапшење свих радника Банке који су могли својим позицијама и овлаштењима злоупотребити исте,а на штету банке или клијената. Од салтерских службеника,па до врха. Притисни мало и пропјеваће, одмотаће се клупко,па кад додје до главних и повеже са корупцијом итд. Онда не може Специјално да их игнорише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

13.04.2015 18:20

ХАХАХА, КО ОВДЈЕ НИЈЕ НОРМАЛАН?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

13.04.2015 18:43

Ми нисмо нормални сто не изадјемо на улицу и истјерамо банду из владе,судова,тузиластва итд...и да заборавио сам на предсједника!!!

Name

Саса

13.04.2015 19:42

Организовани криминал је кад нахватају пар ситних дилера дроге а ово им није забога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бомба

13.04.2015 20:30

Ста реци сваки коментар је сувисан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бнфан

13.04.2015 21:06

Све је јасно интерсес је да се све СТОПИРА заборави. ДОСТА ЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

13.04.2015 21:52

Превршили су сваку мјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

14.04.2015 05:02

Они добијају плату да стите криминалце из власти тако да ме оваква накарадна одлука тузиластва није изненадила.Сарадња криминалаца,тузиластава,судова,полиције је на завидном нивоу те нико висе ни не покусава прикрити њихово удрузено дјеловање

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехехе

14.04.2015 05:10

.. Ово све постало Бајино, баш ради ста хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

14.04.2015 05:20

Револуција! Нема,друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

комитент

14.04.2015 06:23

Зато сви који имају кредите код Бобар банке нека буду мирни неце ни врацати. видите да ради ко како хоце. нека банка из своје имовине намири стедисама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин рс

14.04.2015 08:36

Појавице се поново Гаврило Принцип. мисле закон проводити само на народу .довели су народ до биједе,па због дуга сто км за струју вец си на суду.козу су нам скинули. е неце моци .доста је било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

парадокс

14.04.2015 09:43

Погледајте колико је само клима уредјаја на тој малој згради. Изгледа да се ненормално зноје. Не зноје се без разлога. Знају да ће их једног дана неко ипак упитати за здравље. Неће се то забавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

14.04.2015 09:57

Наше правосуђе очигледно функционише по принципу "Бриго моја пређи на другога"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стедиса

14.04.2015 13:42

ал ,јесте мени нацињена стета ,а ја сам кобојаги градјанин РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ-А свака правна дрзава стити своје градјане ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прометеј

14.04.2015 14:47

Свака част госпођи-ци Ивани Корајлић из ТИ БиХ, порталу Цапитал.ба и БН ТВ што су информисали јавност о одлуци Специјалног тужилаштва РС.Режимска РТРС о томе, али и уопште о афери Бобар банке, углавном ћути.Надајмо се да ће све учеснике у криминалним радњама везаним за Бобар банку стићи правда и заслужена казна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдпецијалац

15.04.2015 04:27

Па оно и јесте специјално,зато сто специјално за њих ради.Овдје трба СИПА прво да похапси специјално тузиластво.Мозда то звуци не стварно,али верујте и то це се десити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХРАБРА ЉЕПОТИЦА

15.04.2015 04:40

Драга наса Ивана из ТИ БиХ.Цувај се срецо и нека те драги Бог цува.Ти сто јавно говорис,други не смију ни да сањају.Сам Бог те послао у народ да му отворис оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

15.04.2015 08:07

Брука и срамота

ОДГОВОРИТЕ