ЈСЛ: Партизан сигуран, Пазар на прагу Европе!

Осветник Андрија Живковић наплатио Романтичарима дугове из Хумске! Црно-бели четвртом победом на Врачару ове сезоне сачували пет бодова предности у односу на Црвену звезду - 3:1. Никада од уласка у Суперлигу Нови Пазар није везао четири победе. Сада јесте, после драме! Окршај Нигеријаца у Лучанима.

Фудбал 13.04.2015 | 18:00
ЈСЛ: Партизан сигуран, Пазар на прагу Европе!

Ако им је Хумска дом, онда им је Врачар друга кућа. Ове сезоне на стадиону Обилића црно-бели имају савршен учинак, на куп победе над Бежанијом и Радом (по 1:0) и првенствени тријумф против Вождовца (3:1) накалемили су "тројку" у судару са ОФК Београдом, вредну задржавања пет бодова предности у односу на вечитог ривала и сигурну лидерску позицију пред 148. вечити дерби. Пред Партизаном у 22. колу Суперлиге пали су Романтчари чији квалитет је у нескладу са коначним резултатом, јер су нарочито у првом полувремену мучили фаворита, али нису имали фудбалера попут Андрије Живковића. Његови тренуци инспирације с почетка оба полувремена испоставили су се пресудним у тријумфу који је зачинио Иван Шапоњић - 3:1.

Била је то освета Саше Илића и саиграча за болан реми из првог дела првенства (1:1), истовремено потврда форме екипе Зорана Милинковића, који је трећим везаним тријумфом од преузимања тренерске палице наговестио напредак у игри и резултатима и у новој формацији 4-1-4-1 ненаметљиво почео да стиче симпамтије Гробара уочи најважније утакмице пролећа, 25. априла против Црвене звезде.

А на њој ће, по свему што приказује у последње време, један од главних Партизанових адута бити Андрија Живковић. Као да се пробудио из зимског сна, омладински репрезентативац је у Улици Господара Вучића демонстирао таленат, брзину и рутинску реализацију. Једино на чему ће морати да поради је - како да избегне офсајд. Његов трк из 15. минута, на пас Саше Илића, почео је из недозвољене позиције, довољно да искористи предност од "пола корака", умакне Немањи Антонову и пребаци Стефана Чупића. За својеврстан реванш "грешном" судији Срђану Каурину, који неколико минута раније није ни фаулом санкционисао бруталан старт Златка Лишчевића.

Партизан је и пре и после вођства демонстрирао сигурност у офанзивним акцијама, лако долазио пред казнени простор ривала, стварао шансе, међутим, страховао да му на супротној страни полетна млађарија у плаво-белим дресовима не запржи чорбу. Што се то није десило, може да захвали највише Живку Живковићу, најпре је укротио зицер Милана Гајића (5. минут), затим одбранио ударце Милана Савића (22) и Немање Антонова (37) и на тај начин спуштао ниво самопоуздања номиналном домаћину на доњу границу, иако је Дејан Дражижћ са неколико потеза показао да је далеко изнад квалитета дреса клуба који носи.

Само што није могао сам. Без помоћи данас неубедљивог Марка Јанковића и безопасног Ивице Јовановића, Дражић је како су минути пролазили падао. Баш као и ОФК Београд, који је већ почетком другог полувремена испољио несигурност у пасу, па је Иван Шапоњић одузео лопту на средини терена, проиграо разиграног и атипично ратоборног Дарка Брашанца, а овај продужио до Андрије Живковића за убедљивих 2:0 у 50. минуту.

Од тога шока Романтичари нису могли да се опораве. Успели су додуше преко Дејана Зарубице постигну утешни гол, али је претходно Партизан већ увећао предност на 3:0. Толико су Романтичари грешили у финишу да су на концу могли да претрпе и резултатску катастрофу. Последица тако несигурног става очитала се у ужасном повратном пасу Марка Јанковића и суровој казни Ивана Шапоњића, чији је други гол у последњих пет дана обрадовао Гробара и навео их да верују како пред мечеве сезоне можда имају голгетера каквог су изгубили одласком Петра Шкулетића.

Фудбалски клуб Нови Пазар дебитовао је у Суперлиги Србије у сезони 2011/12 и тек у четвртој сезони такмичења, после 112 утакмица, успео да веже четири победе у низу!

Пазарци су, после убедљивих 3:0 на свом стадиону, победили Јагодину и као гости у оквиру 22. кола Јелен Суперлиге – 1:3 (0:1). Екипа Милорада Косановића освојила је 13 од могућих 15 бодова у последњих пет кола, а у тој серији надиграли су и ОФК Београд, Младост и Црвену звезду.

Директан двобој за пласман у Европу наредне сезоне припао је Пазарцима, који су рано стечено вођство испустили у 75. минуту, када је Бојан Ђорђевић срушио Николу Антића у свом шеснаестерцу, а Милан Ђурић био сигуран извођач најстроже казне, али је уследио веома несмотрен потез штопера Јагодине Данијела Михајловића, који је у 80. минуту, после центаршута бившег играча Јагодине, Мирољуба Костића, послао лопту у своју мрежу.

Екипа Сима Крунића, која је у претходном колу победила Напредак у Крушевцу (0:1), али потом доживела пораз од Партизана у реванш мечу полуфинала Купа Србије (0:2), покушала је други пут да изједначи, али су гости тоталну офанзиву “ћурана” казнили и трећим голом, после брзе контре, када је финиширао Адмир Кецап.

Нови Пазар је повео у 20. минуту сјајним голом Владимира Радивојевића са 25 метара. Ударац за шести гол одличног везисте ове сезоне био је такав да је Никола Перић могао само да покуша, али не и одбрани. Гости су до полувремена имали још једну велику шансу, преко Оливеире де Матоша, који је промешао све, штопере и голмана Јагодине, али онда послао лопту поред гола, да би у 53. минуту Кецап наместио зицер Радивојевићу, али овај промашио шансу утакмице.

Тачније, одбрана Јагодине успела је млак шут да стигне “тик” пре гол-црте.

Крунић овог поподнева није могао да рачуна на Николу Леповића и Александра Филиповића, а екипа је доживела четврти узастопни пораз на свом стадиону у Лиги и Купу (Црвена звезда 2:3, Спартак 1:3, Партизан 0:2 и Нови Пазар 1:3). Рачунајући и успехе Јагодинаца у гостима, била је ово пета узастопна “двојка” када играју “ћурани”, а седма у последњих осам мечева.

ФРАЈДЕЈ ПОНИШТИО ОДИТУ!

У Лучанима: Младост - Вождовац 3:2 (2:1)!

Била је то узбудљива утакмица пуна преокрета, после које је домаћи тим уписао другу победу у низу, а гост наставио серију лоших резултата која их оставља испод црте. Била је ово осма узастопна утакмица "змајева" без победе и пети пораз у том низу.

Пораз, који је стигао 90. минуту, после минијатуре, пријема лопте, дриблинга и прецизног шута 22-годишњег Нигеријца Патрика Езеа Фрајдеја, који је покушавао и покушавао током 90 минута и на крају успео да постигне 12. гол у Суперлиги и прекине пост који је трајао три утакмице.

Занимљиво, Фрајдеј је последњи пут био стрелац такође у Лучанима, у победи над Спартаком од 3:2, 7. марта. Он је тада постигао хет-трик за брзих 3:0, али је екипа Ненада Миловановића ипак степела на крају.

Овог понедељка, Младост је такође брзо повела и то највише захваљујући Небојши Гаврићу који је у 5. минуту, као на малом фудбалу, асистирао Саши Јовановићу за 1:0, а онда и сам постигао гол и то ефектан, у 20. минуту, за 2:0. Немања Супић само је улепшао Гаврићев погодак парадом која није успела да заустави лопту послату са удаљености од 25. метара.

То, испоставиће се, поново није било довољно Лучанцима за рутинску победу.

Вождовац, који је јесенас головима Обијоре Одите и Стефана Бабовића, победио Лучане код куће резултатом 2:0, створио је две велике шансе за два минута игре, али искористио само једну.

У 36. минуту, Марко Адамовић је асистирао Одити за 2:1, а онда само минут касније пропустио велику шансу да и сам буде стрелац и поравна да 2:2. Што није он, јесте поново Одита који је трећи пут ове сезоне погодио мрежу Младости и стигао до тек четвртог гола. Тај четврти дао је Партизану...

Владимир Големић у 50. минуту потценио је брзину 31-годишњег Одите, покушао је невешто да врати лопту до свог голмана Немање Крзнарића, али је само промовисао Нигеријца у двоструког стрелца на утакмици, али не и јунака - последњу реч имао је, ипак, девет година млађи, Фрајдеј.

"Петко" је сада избио на друго место листе стрелаца са 12 погодака, два мање од Петра Шкулетића који не игра за Партизан, и у Србији, од јануара и трансфера у Локомотиву из Москве. Мијат Гаћиновић остаје трећи са десет погодака, а четврти је и даље Данко Лазовић, који је попут Шкулетића, напустио Суперлигу на паузи.

РЕЗУЛТАТИ 22. КОЛА:

Младост - Вождовац 3:2 (2:1)
/Јовановић 5, Гаврић 20, Фрајдеј 90+1 – Одита 36, 50/

Јагодина - Нови Пазар 1:3 (0:1)
/Ђурић пен 75 - Радивојевић 23, Михајловић аг 80, Кецап 90/

ОФК Београд - Партизан 1:3

Чукарички - Рад 18.00

У четвртак:

Раднички 1923 - Доњи Срем 0:0

Раднички Ниш - Спартак 1:0 (1:0)
/Ђуричковић 13/

Црвена звезда - Борац 3:1 (1:0)
/Јовић 11, 50, Лазовић пен 66 - Крунић 80/

Војводина - Напредак 0:1 (0:1)
/Гобељић 45+3/

ТАБЕЛА: Партизан 53, Црвена звезда 48, Чукарички (-1) 40, Војводина 37, Нови Пазар 36, ОФК Београд 32, Рад (-1) 31, Јагодина 30, Младост Лучани 29, Спартак 24, Раднички Ниш 22, Доњи Срем 21, Напредак 20, Борац 20, Вождовац 18, Раднички 1923 15.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цалифорниа дреамин

13.04.2015 16:44

Играмо лоше, али гурамо по плану. Издржати још мало и титула се враћа у Хумску.

ОДГОВОРИТЕ