JSL: Partizan siguran, Pazar na pragu Evrope!

Osvetnik Andrija Živković naplatio Romantičarima dugove iz Humske! Crno-beli četvrtom pobedom na Vračaru ove sezone sačuvali pet bodova prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu - 3:1. Nikada od ulaska u Superligu Novi Pazar nije vezao četiri pobede. Sada jeste, posle drame! Okršaj Nigerijaca u Lučanima.

Fudbal 13.04.2015 | 18:00
JSL: Partizan siguran, Pazar na pragu Evrope!

Ako im je Humska dom, onda im je Vračar druga kuća. Ove sezone na stadionu Obilića crno-beli imaju savršen učinak, na kup pobede nad Bežanijom i Radom (po 1:0) i prvenstveni trijumf protiv Voždovca (3:1) nakalemili su "trojku" u sudaru sa OFK Beogradom, vrednu zadržavanja pet bodova prednosti u odnosu na večitog rivala i sigurnu lidersku poziciju pred 148. večiti derbi. Pred Partizanom u 22. kolu Superlige pali su Romantčari čiji kvalitet je u neskladu sa konačnim rezultatom, jer su naročito u prvom poluvremenu mučili favorita, ali nisu imali fudbalera poput Andrije Živkovića. Njegovi trenuci inspiracije s početka oba poluvremena ispostavili su se presudnim u trijumfu koji je začinio Ivan Šaponjić - 3:1.

Bila je to osveta Saše Ilića i saigrača za bolan remi iz prvog dela prvenstva (1:1), istovremeno potvrda forme ekipe Zorana Milinkovića, koji je trećim vezanim trijumfom od preuzimanja trenerske palice nagovestio napredak u igri i rezultatima i u novoj formaciji 4-1-4-1 nenametljivo počeo da stiče simpamtije Grobara uoči najvažnije utakmice proleća, 25. aprila protiv Crvene zvezde.

A na njoj će, po svemu što prikazuje u poslednje vreme, jedan od glavnih Partizanovih aduta biti Andrija Živković. Kao da se probudio iz zimskog sna, omladinski reprezentativac je u Ulici Gospodara Vučića demonstirao talenat, brzinu i rutinsku realizaciju. Jedino na čemu će morati da poradi je - kako da izbegne ofsajd. Njegov trk iz 15. minuta, na pas Saše Ilića, počeo je iz nedozvoljene pozicije, dovoljno da iskoristi prednost od "pola koraka", umakne Nemanji Antonovu i prebaci Stefana Čupića. Za svojevrstan revanš "grešnom" sudiji Srđanu Kaurinu, koji nekoliko minuta ranije nije ni faulom sankcionisao brutalan start Zlatka Liščevića.

Partizan je i pre i posle vođstva demonstrirao sigurnost u ofanzivnim akcijama, lako dolazio pred kazneni prostor rivala, stvarao šanse, međutim, strahovao da mu na suprotnoj strani poletna mlađarija u plavo-belim dresovima ne zaprži čorbu. Što se to nije desilo, može da zahvali najviše Živku Živkoviću, najpre je ukrotio zicer Milana Gajića (5. minut), zatim odbranio udarce Milana Savića (22) i Nemanje Antonova (37) i na taj način spuštao nivo samopouzdanja nominalnom domaćinu na donju granicu, iako je Dejan Dražižć sa nekoliko poteza pokazao da je daleko iznad kvaliteta dresa kluba koji nosi.

Samo što nije mogao sam. Bez pomoći danas neubedljivog Marka Jankovića i bezopasnog Ivice Jovanovića, Dražić je kako su minuti prolazili padao. Baš kao i OFK Beograd, koji je već početkom drugog poluvremena ispoljio nesigurnost u pasu, pa je Ivan Šaponjić oduzeo loptu na sredini terena, proigrao razigranog i atipično ratobornog Darka Brašanca, a ovaj produžio do Andrije Živkovića za ubedljivih 2:0 u 50. minutu.

Od toga šoka Romantičari nisu mogli da se oporave. Uspeli su doduše preko Dejana Zarubice postignu utešni gol, ali je prethodno Partizan već uvećao prednost na 3:0. Toliko su Romantičari grešili u finišu da su na koncu mogli da pretrpe i rezultatsku katastrofu. Posledica tako nesigurnog stava očitala se u užasnom povratnom pasu Marka Jankovića i surovoj kazni Ivana Šaponjića, čiji je drugi gol u poslednjih pet dana obradovao Grobara i naveo ih da veruju kako pred mečeve sezone možda imaju golgetera kakvog su izgubili odlaskom Petra Škuletića.

Fudbalski klub Novi Pazar debitovao je u Superligi Srbije u sezoni 2011/12 i tek u četvrtoj sezoni takmičenja, posle 112 utakmica, uspeo da veže četiri pobede u nizu!

Pazarci su, posle ubedljivih 3:0 na svom stadionu, pobedili Jagodinu i kao gosti u okviru 22. kola Jelen Superlige – 1:3 (0:1). Ekipa Milorada Kosanovića osvojila je 13 od mogućih 15 bodova u poslednjih pet kola, a u toj seriji nadigrali su i OFK Beograd, Mladost i Crvenu zvezdu.

Direktan dvoboj za plasman u Evropu naredne sezone pripao je Pazarcima, koji su rano stečeno vođstvo ispustili u 75. minutu, kada je Bojan Đorđević srušio Nikolu Antića u svom šesnaestercu, a Milan Đurić bio siguran izvođač najstrože kazne, ali je usledio veoma nesmotren potez štopera Jagodine Danijela Mihajlovića, koji je u 80. minutu, posle centaršuta bivšeg igrača Jagodine, Miroljuba Kostića, poslao loptu u svoju mrežu.

Ekipa Sima Krunića, koja je u prethodnom kolu pobedila Napredak u Kruševcu (0:1), ali potom doživela poraz od Partizana u revanš meču polufinala Kupa Srbije (0:2), pokušala je drugi put da izjednači, ali su gosti totalnu ofanzivu “ćurana” kaznili i trećim golom, posle brze kontre, kada je finiširao Admir Kecap.

Novi Pazar je poveo u 20. minutu sjajnim golom Vladimira Radivojevića sa 25 metara. Udarac za šesti gol odličnog veziste ove sezone bio je takav da je Nikola Perić mogao samo da pokuša, ali ne i odbrani. Gosti su do poluvremena imali još jednu veliku šansu, preko Oliveire de Matoša, koji je promešao sve, štopere i golmana Jagodine, ali onda poslao loptu pored gola, da bi u 53. minutu Kecap namestio zicer Radivojeviću, ali ovaj promašio šansu utakmice.

Tačnije, odbrana Jagodine uspela je mlak šut da stigne “tik” pre gol-crte.

Krunić ovog popodneva nije mogao da računa na Nikolu Lepovića i Aleksandra Filipovića, a ekipa je doživela četvrti uzastopni poraz na svom stadionu u Ligi i Kupu (Crvena zvezda 2:3, Spartak 1:3, Partizan 0:2 i Novi Pazar 1:3). Računajući i uspehe Jagodinaca u gostima, bila je ovo peta uzastopna “dvojka” kada igraju “ćurani”, a sedma u poslednjih osam mečeva.

FRAJDEJ PONIŠTIO ODITU!

U Lučanima: Mladost - Voždovac 3:2 (2:1)!

Bila je to uzbudljiva utakmica puna preokreta, posle koje je domaći tim upisao drugu pobedu u nizu, a gost nastavio seriju loših rezultata koja ih ostavlja ispod crte. Bila je ovo osma uzastopna utakmica "zmajeva" bez pobede i peti poraz u tom nizu.

Poraz, koji je stigao 90. minutu, posle minijature, prijema lopte, driblinga i preciznog šuta 22-godišnjeg Nigerijca Patrika Ezea Frajdeja, koji je pokušavao i pokušavao tokom 90 minuta i na kraju uspeo da postigne 12. gol u Superligi i prekine post koji je trajao tri utakmice.

Zanimljivo, Frajdej je poslednji put bio strelac takođe u Lučanima, u pobedi nad Spartakom od 3:2, 7. marta. On je tada postigao het-trik za brzih 3:0, ali je ekipa Nenada Milovanovića ipak stepela na kraju.

Ovog ponedeljka, Mladost je takođe brzo povela i to najviše zahvaljujući Nebojši Gavriću koji je u 5. minutu, kao na malom fudbalu, asistirao Saši Jovanoviću za 1:0, a onda i sam postigao gol i to efektan, u 20. minutu, za 2:0. Nemanja Supić samo je ulepšao Gavrićev pogodak paradom koja nije uspela da zaustavi loptu poslatu sa udaljenosti od 25. metara.

To, ispostaviće se, ponovo nije bilo dovoljno Lučancima za rutinsku pobedu.

Voždovac, koji je jesenas golovima Obijore Odite i Stefana Babovića, pobedio Lučane kod kuće rezultatom 2:0, stvorio je dve velike šanse za dva minuta igre, ali iskoristio samo jednu.

U 36. minutu, Marko Adamović je asistirao Oditi za 2:1, a onda samo minut kasnije propustio veliku šansu da i sam bude strelac i poravna da 2:2. Što nije on, jeste ponovo Odita koji je treći put ove sezone pogodio mrežu Mladosti i stigao do tek četvrtog gola. Taj četvrti dao je Partizanu...

Vladimir Golemić u 50. minutu potcenio je brzinu 31-godišnjeg Odite, pokušao je nevešto da vrati loptu do svog golmana Nemanje Krznarića, ali je samo promovisao Nigerijca u dvostrukog strelca na utakmici, ali ne i junaka - poslednju reč imao je, ipak, devet godina mlađi, Frajdej.

"Petko" je sada izbio na drugo mesto liste strelaca sa 12 pogodaka, dva manje od Petra Škuletića koji ne igra za Partizan, i u Srbiji, od januara i transfera u Lokomotivu iz Moskve. Mijat Gaćinović ostaje treći sa deset pogodaka, a četvrti je i dalje Danko Lazović, koji je poput Škuletića, napustio Superligu na pauzi.

REZULTATI 22. KOLA:

Mladost - Voždovac 3:2 (2:1)
/Jovanović 5, Gavrić 20, Frajdej 90+1 – Odita 36, 50/

Jagodina - Novi Pazar 1:3 (0:1)
/Đurić pen 75 - Radivojević 23, Mihajlović ag 80, Kecap 90/

OFK Beograd - Partizan 1:3

Čukarički - Rad 18.00

U četvrtak:

Radnički 1923 - Donji Srem 0:0

Radnički Niš - Spartak 1:0 (1:0)
/Đuričković 13/

Crvena zvezda - Borac 3:1 (1:0)
/Jović 11, 50, Lazović pen 66 - Krunić 80/

Vojvodina - Napredak 0:1 (0:1)
/Gobeljić 45+3/

TABELA: Partizan 53, Crvena zvezda 48, Čukarički (-1) 40, Vojvodina 37, Novi Pazar 36, OFK Beograd 32, Rad (-1) 31, Jagodina 30, Mladost Lučani 29, Spartak 24, Radnički Niš 22, Donji Srem 21, Napredak 20, Borac 20, Voždovac 18, Radnički 1923 15.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

california dreamin

13.04.2015 16:44

Igramo loše, ali guramo po planu. Izdržati još malo i titula se vraća u Humsku.

ODGOVORITE