БиХ ће испунити услове за извоз млијека

БиХ је Канцеларији за храну и ветеринарство ЕУ /ФВО/ у Даблину доставила одговор како намјерава испунити преостала два услова за извоз млијека у земље ЕУ, изјавио је Срни министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 13.04.2015 | 22:54
БиХ ће испунити услове за извоз млијека

Шаровић је подсјетио да се преостала два услова односе на успостављање централног одговорног тијела за контролу квалитета млијека које се може извозити из БиХ у ЕУ, те самог квалитета сировог млијека.

Он је навео да је одговор БиХ ФВО послат још у петак, 10. априла, те да се нада да ће наићи на позитивно реаговање у Даблину.

Према његовим ријечима, у одговору је наведено да ће централно одговорно тијело за контролу квалитета млијека које се може извозити из БиХ у ЕУ бити Канцеларија за ветеринарство БиХ.

"Она је и до сада била одговорна и са тим смо се сагласили на свим нивоима, али то до сада није било регулисано како се предвиђа у наредном периоду, кроз измјене и допуне три закона - Закона о пољопривреди, Закона о храни и Закона о ветеринарству", појаснио је Шаровић и додао да ће тај систем службених котрола бити јединствено ријешен.

Он упозорава да овај систем и овакав контролни механизам важе само за међународну трговину, односно искључиво за извоз из БиХ.

"Ми овдје уопште не третирамо унутрашњи систем и функционисање ветеринарства и ветеринарске службе негао само кад је ријеч о извозу", нагласио је Шаровић.

Он је навео да ће бити потребно одређено вријеме да оно што је договорено буде имплементирано кроз институције БиХ.

Кад је ријеч о квалитету сировог млијека, он подсјећа да је у инспекцији од прије годину и више дана утврђено да постоје мале фарме чији квалитет сировог млијека не задовољава стандарде ЕУ и напомиње да ФВО својом препоруком жели да БиХ одвоји квалитет од неквалитета, односно да оно што је квалитет може да иде за извоз, а да оно што није у наредном периоду достигне потребне стандарде.

"То значи да свјеже помужено млијеко приликом контроле не може у себи да садржи микроорганизама више од стандарда које тражи ЕУ. У том смислу ове фарме треба да достигну те критеријуме. Те стандарде морале су да задовоље и Хрватска и друге земље које су приступале ЕУ, тако да то није ништа нестандардно и нетипично", истакао је Шаровић.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Адем

13.04.2015 16:43

Браво за најбољег министара у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

13.04.2015 17:16

Најбољи заиста. Ако будемо некада имали једног предсједника нека то онда буде господин Шаровић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИНГА

14.04.2015 06:33

ЈЕДИНИ КОЈИ ЗНА СВОЈ ПОСАО,ОДГОВОРАН И СПОСОБАН

ОДГОВОРИТЕ