BiH će ispuniti uslove za izvoz mlijeka

BiH je Kancelariji za hranu i veterinarstvo EU /FVO/ u Dablinu dostavila odgovor kako namjerava ispuniti preostala dva uslova za izvoz mlijeka u zemlje EU, izjavio je Srni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Bosna i Hercegovina 13.04.2015 | 22:54
BiH će ispuniti uslove za izvoz mlijeka

Šarović je podsjetio da se preostala dva uslova odnose na uspostavljanje centralnog odgovornog tijela za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU, te samog kvaliteta sirovog mlijeka.

On je naveo da je odgovor BiH FVO poslat još u petak, 10. aprila, te da se nada da će naići na pozitivno reagovanje u Dablinu.

Prema njegovim riječima, u odgovoru je navedeno da će centralno odgovorno tijelo za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU biti Kancelarija za veterinarstvo BiH.

"Ona je i do sada bila odgovorna i sa tim smo se saglasili na svim nivoima, ali to do sada nije bilo regulisano kako se predviđa u narednom periodu, kroz izmjene i dopune tri zakona - Zakona o poljoprivredi, Zakona o hrani i Zakona o veterinarstvu", pojasnio je Šarović i dodao da će taj sistem službenih kotrola biti jedinstveno riješen.

On upozorava da ovaj sistem i ovakav kontrolni mehanizam važe samo za međunarodnu trgovinu, odnosno isključivo za izvoz iz BiH.

"Mi ovdje uopšte ne tretiramo unutrašnji sistem i funkcionisanje veterinarstva i veterinarske službe negao samo kad je riječ o izvozu", naglasio je Šarović.

On je naveo da će biti potrebno određeno vrijeme da ono što je dogovoreno bude implementirano kroz institucije BiH.

Kad je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka, on podsjeća da je u inspekciji od prije godinu i više dana utvrđeno da postoje male farme čiji kvalitet sirovog mlijeka ne zadovoljava standarde EU i napominje da FVO svojom preporukom želi da BiH odvoji kvalitet od nekvaliteta, odnosno da ono što je kvalitet može da ide za izvoz, a da ono što nije u narednom periodu dostigne potrebne standarde.

"To znači da svježe pomuženo mlijeko prilikom kontrole ne može u sebi da sadrži mikroorganizama više od standarda koje traži EU. U tom smislu ove farme treba da dostignu te kriterijume. Te standarde morale su da zadovolje i Hrvatska i druge zemlje koje su pristupale EU, tako da to nije ništa nestandardno i netipično", istakao je Šarović.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Adem

13.04.2015 16:43

Bravo za najboljeg ministara u BiH.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

13.04.2015 17:16

Najbolji zaista. Ako budemo nekada imali jednog predsjednika neka to onda bude gospodin Šarović.

ODGOVORITE
Name

SVINGA

14.04.2015 06:33

JEDINI KOJI ZNA SVOJ POSAO,ODGOVORAN I SPOSOBAN

ODGOVORITE