Пољаци у страху од "Ноћних вукова"

Планирана свечана вожња руских мотоцклиста, "Ноћних вукова", од Москве до Берлина у част победе над Хитлеровом Немачком наилази на велико негодовање Пољака на друштвеним мрежама.

Свијет 13.04.2015 | 14:50
Пољаци у страху од "Ноћних вукова"

Део опозиционе деснице чак апелује на пољска министарства унутрашњих и спољних послова да им забране да пређу кроз земљу.

Омиљени мотоциклистички клуб председника Русије Владимира Путина креће на тријумфалну вожњу 25. априла из Москве.

Не иде директно већ преко Минска, Бреста, Вроцлава, Брна, Братиславе, Беча, Прага до Берлина, где стижу 9. маја на Дан победе у Другом светском рату и украшени руским заставама желе да прођу главним улицама града, а на крају да положе венац на споменик совјетским војницима.

"Дефинитивно не би требало да их пустимо да пређу преко Пољске зато што је то симболично насиље којим почиње оно реално. То је поигравање са Пољском", казао је пољској телевизији ТВН24 Павел Ковал из странке Пољска заједно.

Ковал је изразио наду да пољски МУП и дипломатија помно прате најављену вожњу руских мотоциклиста у част 70. годишњице краја Другог светског рата и да имају спремну неку, како је казао, правну и административну рампу која их неће пустити на пољско тло.

На Фејсбуку и друштвеним мрежама појавиле су се иницијативе и позиви да Пољаци омету "Ноћне вукове" и блокирају им пут по Пољској, као, рецимо, профил на Фејсбуку "НЕ проласку бандита из Русије кроз Пољску".

"Где год су се појавили 'Ноћни вукови' варничи агресија. Били су на Криму још пре него што га је Русија анектирала. Били су у Донбасу... Да ли њихов пролазак треба да представља упозорење Пољацима или је већ почетак агресије?", пише у једном од позива да се Путиновом омиљеном мото клубу блокира пут.

Каква акција таква реакција

"Не идемо њима у госте. Наш циљ је Берлин. Каква буде против нас акција, таква ће бити реакција. Нећемо одустати од наше манифестације", поручио је Пољацима вођа "Ноћних вукова" Александар Залдастанов звани Хирург и рекао да их се "Ноћни вукови" не боје.

Залдастанов, који често у Русији са "Ноћним вуковима" организује патриотске манифестације, казао је у интервјуу руском програму јавног пољског радија Радио Полша да тај најстарији клуб руских мотоциклиста има своје ставове и своје вредности.

"Никада их се нећемо одрећи. Једна од њих је сећање на победу у Другом светском рату. Зато ћемо радити своје. Нека нас не ометају", поручио је Залдастанов и додао да против почасне вожње Москва–Берлин протесте организује мањина, док су Пољаци које среће већином срдачни и отворени људи и памте заједничку победу над Хитлеровим нацистима.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ветеран.

13.04.2015 12:56

СРЕТНО ВАМ БИЛО МОМЦИ.ДОЂИТЕ У Б.ЛУКУ ДОНОСИМ ПИЋЕ ЗА СВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

13.04.2015 14:58

Рибентроп-Молотов споразум! Подјела Европе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.04.2015 15:33

Да није трагично било би смијешно. Пољска слуша глас Њемачке која их је у Другом свјетском рату готово истријебила, а бандитима назива Русе који су је ослободили. Било би логично да подржа сваку манифестацију побједе над фашизмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx.бл

13.04.2015 19:47

Драгане ја лицно обозавам Русе, али не заборави да су управо Руси направили први покољ у Пољској стријељајуци на хиљаде пољских официра у Катанским сумама, сто се дуго крило у јавности и приписивало фасистицкој Њемацкој!

Name

Симе

13.04.2015 18:22

Они це доци, неки це проци а неки це и остати ..... хахахаххахахахахаха ста је Пољаци? Прпа од Руса? Нека и треба ...

ОДГОВОРИТЕ