Poljaci u strahu od "Noćnih vukova"

Planirana svečana vožnja ruskih motocklista, "Noćnih vukova", od Moskve do Berlina u čast pobede nad Hitlerovom Nemačkom nailazi na veliko negodovanje Poljaka na društvenim mrežama.

Svijet 13.04.2015 | 14:50
Poljaci u strahu od "Noćnih vukova"

Deo opozicione desnice čak apeluje na poljska ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova da im zabrane da pređu kroz zemlju.

Omiljeni motociklistički klub predsednika Rusije Vladimira Putina kreće na trijumfalnu vožnju 25. aprila iz Moskve.

Ne ide direktno već preko Minska, Bresta, Vroclava, Brna, Bratislave, Beča, Praga do Berlina, gde stižu 9. maja na Dan pobede u Drugom svetskom ratu i ukrašeni ruskim zastavama žele da prođu glavnim ulicama grada, a na kraju da polože venac na spomenik sovjetskim vojnicima.

"Definitivno ne bi trebalo da ih pustimo da pređu preko Poljske zato što je to simbolično nasilje kojim počinje ono realno. To je poigravanje sa Poljskom", kazao je poljskoj televiziji TVN24 Pavel Koval iz stranke Poljska zajedno.

Koval je izrazio nadu da poljski MUP i diplomatija pomno prate najavljenu vožnju ruskih motociklista u čast 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata i da imaju spremnu neku, kako je kazao, pravnu i administrativnu rampu koja ih neće pustiti na poljsko tlo.

Na Fejsbuku i društvenim mrežama pojavile su se inicijative i pozivi da Poljaci ometu "Noćne vukove" i blokiraju im put po Poljskoj, kao, recimo, profil na Fejsbuku "NE prolasku bandita iz Rusije kroz Poljsku".

"Gde god su se pojavili 'Noćni vukovi' varniči agresija. Bili su na Krimu još pre nego što ga je Rusija anektirala. Bili su u Donbasu... Da li njihov prolazak treba da predstavlja upozorenje Poljacima ili je već početak agresije?", piše u jednom od poziva da se Putinovom omiljenom moto klubu blokira put.

Kakva akcija takva reakcija

"Ne idemo njima u goste. Naš cilj je Berlin. Kakva bude protiv nas akcija, takva će biti reakcija. Nećemo odustati od naše manifestacije", poručio je Poljacima vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg i rekao da ih se "Noćni vukovi" ne boje.

Zaldastanov, koji često u Rusiji sa "Noćnim vukovima" organizuje patriotske manifestacije, kazao je u intervjuu ruskom programu javnog poljskog radija Radio Polša da taj najstariji klub ruskih motociklista ima svoje stavove i svoje vrednosti.

"Nikada ih se nećemo odreći. Jedna od njih je sećanje na pobedu u Drugom svetskom ratu. Zato ćemo raditi svoje. Neka nas ne ometaju", poručio je Zaldastanov i dodao da protiv počasne vožnje Moskva–Berlin proteste organizuje manjina, dok su Poljaci koje sreće većinom srdačni i otvoreni ljudi i pamte zajedničku pobedu nad Hitlerovim nacistima.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Veteran.

13.04.2015 12:56

SRETNO VAM BILO MOMCI.DOĐITE U B.LUKU DONOSIM PIĆE ZA SVE

ODGOVORITE
Name

kk

13.04.2015 14:58

Ribentrop-Molotov sporazum! Podjela Evrope !

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.04.2015 15:33

Da nije tragično bilo bi smiješno. Poljska sluša glas Njemačke koja ih je u Drugom svjetskom ratu gotovo istrijebila, a banditima naziva Ruse koji su je oslobodili. Bilo bi logično da podrža svaku manifestaciju pobjede nad fašizmom.

ODGOVORITE
Name

alex.bl

13.04.2015 19:47

Dragane ja licno obozavam Ruse, ali ne zaboravi da su upravo Rusi napravili prvi pokolj u Poljskoj strijeljajuci na hiljade poljskih oficira u Katanskim sumama, sto se dugo krilo u javnosti i pripisivalo fasistickoj Njemackoj!

Name

Sime

13.04.2015 18:22

Oni ce doci, neki ce proci a neki ce i ostati ..... hahahahhahahahahaha sta je Poljaci? Prpa od Rusa? Neka i treba ...

ODGOVORITE