Лондон: “Пинк пантери” извели пљачку вијека?

Британска полиција истражује могућност да су пљачку трезора у центру Лондона, која се одиграла током Ускршњег викенда, извели припадници међународне криминалне групе "Пинк пантер", поријеклом са Балкана, објавили су данас британски медији.

Свијет 12.04.2015 | 14:11
Лондон: “Пинк пантери” извели пљачку вијека?

На снимцима надзорних камера, које је јуче објавио лист "Дејли мирор", види се неколико мушкараца обучених као радници, али лица сакривених од камера, како улазе и излазе из једне зграде у јувелирској четврти Хатон Гарден, у којој су смјештени сефови гдје већина локалних јувелира држи накит.

Чланови банде, у флуоресцентним прслуцима и кацигама, мирно су носили вреће и гурали канте са смећем у високо обезбијеђену зграду у центру Лондона, а након двије ноћи посла су отишли са садржајем 72 сефа, чија се вриједност процењује на чак 60 милиона фунти.

Лист "Сандеј Експрес" наводи да су, према изјавама свједока, само неколико сати прије пљачке у четврти Хатон Гарден виђени сумњиви мушкарци из источне Европе.

"Видио сам двојицу на моторима, док су остали били у комбију. Неколико минута су пажљиво посматрали зграду са сефовима. Мислим да су осматрали зграду планирајући пљачку. Нешто ми је ту било сумњиво", рекао је свједок, иначе јувелир.

Полицајци су дошли до великог броја снимака са безбједносних камера, који се тренутно анализују, саопштио је Скотланд јард.

Детектив Пол Џонсон, који предводи истрагу, изјавио је: "Пљачкаши су били веома смјели и у зграду су тог викенда ушли два пута: први пут у четвртак, 2. априла, у 20.19, да би отишли сљедећег јутра у 8.12, а вратили су се у суботу око 22.17 и тамо боравили до 6.44 сљедећег јутра".

Пљачкаши су у та два наврата у згради са сефовима отворили 72 од укупно 999 сефова.

Полиција је признала да је аларм у згради активиран мало послије поноћи 3. априла, на почетку празничног виканда, али да нико није послат да провјери, па је крађа откривена тек у уторак.

Бивши шеф одјељења за крађе у Скотланд јарду Џон О'Конор рекао је за ББЦ да су лопови дјеловали као професионалци и добро припремљени, а да је полиција показала "крајњу некомпетентност" не одговоривши на аларм.

Банда "Пинк пантер" се "прославила" пошто су у Лондону 1993. из једне јувелирнице украли дијаманте вредне 575.000 фунти и затим их сакрили у кутијици са кремом, попут криминалаца из филма "Повратак Пинк пантера" из 1974, подсјећа "Експрес".

Тај лист наводи да су многи чланови банде Срби и да имају јаке везе са криминалцима из Хрватске и Црне Горе, као и да су одговорни за више од 100 пљачки широм Европе, али чак и у Дубаију и Јапану.

Бивши детектив Скотланд јарда Џим Дики је изразио увјерење да ће истражиоци покушати да утврде да ли банда "Пинк пантер" има везе са пљачком у Хатон Гардену.

"Мислим да су имали кртицу у трезору, пошто су знали план зграде и гдје да буше како би дошли до дијаманата. Са њима је у трезору можда био и стручњак за процјену који су дијаманти и друго драго камење најврједнији", рекао је Дики.

С обзиром на вриједност опљачканог блага, која се процјењује на чак 60 милиона фунти, ово је једна од најсмјелијих и највећих пљачки у новијој британској историји.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЛАКСЕ

12.04.2015 13:12

ПА ДА,ТО ЈЕ МНОГО ЛАКСЕ НЕГО ЦИТАВ ЗИВОТ РМБАЦИТ ЗА НИСТА.АЛИ ТРЕБА И ЗА ТО ИМАТИ МОЗАК И М..ДА..СВАКА ИМ ЦАСТ И ЈА ДА МОГУ ИСТО БИ УРАДИО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

12.04.2015 17:36

Не могу вјеровати колико људи подржавају пљачку, нисте ви нормални

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКСЕ

13.04.2015 11:43

ТИ НИСИ НОРМАЛАН, ЗАР НЕ ВИДИС ДА ТЕ ЦИТАВ ЗИВОТ ТВОЈ ПЉАЦКАЈУ И СТА ,НИСТА?...ТРЕБАМО ЦРКНУТ ПОПРИЈЕКО НЕ БИ ЛИ СЕ НЕКО СМИЛОВАО ДА НАМ ДА ПОСАО ДА ПОРОДИЦУ ПРЕХРАНИМО ,НЕГО СТА НЕГО ПЉАЦКА,САМО ОПЕТ НИЈЕ ТО ЗА СВАКОГА....БИЛО БИ ЛИЈЕПО ДА СЕ МОЗЕ РАДИТ И ОД ТОГА НОРМАЛНО ЗИВЈЕТ АЛИ МАУНА....

ОДГОВОРИТЕ