Бајден позива Вучића у Вашингтон

Страх Америке од појачаног руског утицаја у Србији и на Балкану основни је разлог за позив Александру Вучићу да посети Белу кућу.

Србија 12.04.2015 | 10:12
Бајден позива Вучића у Вашингтон

Ово су рекли западни дипломатски извори, објашњавајући изненадни позив потпредседника САД Џозефа Бајдена српском премијеру.

Међудржавне посете Вашингтону се, како прецизирају наши саговорници, по тамошњој дипломатској пракси планирају обично шест месеци до годину дана унапред, осим у случају неких ванредних околности. Бајденов позив, који је амбасадор Мајкл Кирби пренео у четвртак 9. априла, предвиђа да Вучић буде у Америци током маја, најкасније почетком јуна.

Одлазак премијера у Белу кућу помиње се већ неко време и свакако би се у једном тренутку догодио, али непосредан окидач за убрзање су одлуке Београда, односно председника Томислава Николића да он и Војска Србије учествују на паради коју руски председник Владимир Путин организује 9. маја у Москви.

Американци су и до сада изражавали озбиљну забринутост због, како сматрају, појачаног утицаја Русије у Србији и региону. Државни секретар САД Џон Кери тако је недавно оценио да се Србија налази „на линији ватре” између Запада и Русије, док је сенатор Крис Марфи изјавио да ће Америка „учинити све да избаци Русију с Балкана”.

Односи Београда и Москве ће због свега овога бити на врху агенде разговора Вучића и Бајдена. С друге стране, Американци су и те како задовољни што се Србија окреће и њима у потрази за алтернативама за Јужни ток, о чему су српски премијер и потпредседник САД већ разговарали, као и због јачања сарадње Београда и НАТО преко Акционог плана за партнерство (ИПАП).

Такође, међу темама разговора Вучића и Бајдена биће Косово, односно примена Бриселског споразума, али и жеља Србије да америчке компаније појачају инвестиције.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар