Bajden poziva Vučića u Vašington

Strah Amerike od pojačanog ruskog uticaja u Srbiji i na Balkanu osnovni je razlog za poziv Aleksandru Vučiću da poseti Belu kuću.

Srbija 12.04.2015 | 10:12
Bajden poziva Vučića u Vašington

Ovo su rekli zapadni diplomatski izvori, objašnjavajući iznenadni poziv potpredsednika SAD Džozefa Bajdena srpskom premijeru.

Međudržavne posete Vašingtonu se, kako preciziraju naši sagovornici, po tamošnjoj diplomatskoj praksi planiraju obično šest meseci do godinu dana unapred, osim u slučaju nekih vanrednih okolnosti. Bajdenov poziv, koji je ambasador Majkl Kirbi preneo u četvrtak 9. aprila, predviđa da Vučić bude u Americi tokom maja, najkasnije početkom juna.

Odlazak premijera u Belu kuću pominje se već neko vreme i svakako bi se u jednom trenutku dogodio, ali neposredan okidač za ubrzanje su odluke Beograda, odnosno predsednika Tomislava Nikolića da on i Vojska Srbije učestvuju na paradi koju ruski predsednik Vladimir Putin organizuje 9. maja u Moskvi.

Amerikanci su i do sada izražavali ozbiljnu zabrinutost zbog, kako smatraju, pojačanog uticaja Rusije u Srbiji i regionu. Državni sekretar SAD Džon Keri tako je nedavno ocenio da se Srbija nalazi „na liniji vatre” između Zapada i Rusije, dok je senator Kris Marfi izjavio da će Amerika „učiniti sve da izbaci Rusiju s Balkana”.

Odnosi Beograda i Moskve će zbog svega ovoga biti na vrhu agende razgovora Vučića i Bajdena. S druge strane, Amerikanci su i te kako zadovoljni što se Srbija okreće i njima u potrazi za alternativama za Južni tok, o čemu su srpski premijer i potpredsednik SAD već razgovarali, kao i zbog jačanja saradnje Beograda i NATO preko Akcionog plana za partnerstvo (IPAP).

Takođe, među temama razgovora Vučića i Bajdena biće Kosovo, odnosno primena Briselskog sporazuma, ali i želja Srbije da američke kompanije pojačaju investicije.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar