Ризик од болести се може израчунати

Једна студија бечког Медицинског универзитета показује да се ризици обољења могу „прорачунати“ на основу дијагноза. Резултати овог истраживања могло би помоћи мерама превенције и тиме уштедети новац здравственом систему.

Здравље 12.04.2015 | 07:51
Ризик од болести се може израчунати

Физичар Сстефан Турнер и његове колеге са Института за науку комплексних система анализирали су податке Аустријанаца из периода 2006-2007, који обухватају дијагнозе, медицинске третмане које је ставило на располагање здравствено осигурање.

С тим у вези они су истражили више од 1.500 болести, као и њихову статистичку повезаност. Турнер је објаснио да одређене болести резултирају често другим обољењима. Тако дијабетичари имају, на пример, десетоструки ризик да пате од високог притиска, као и троструко већи ризик да ће у познијем добу бити дементни.

Научници су, поред тога, установили и повећан ризик од обољења од „Паркинсонове болести“. Нова сазнања бечких научника отвара могућност за велике уштеде у здравственом систему. Ако се обољења исправно и благовремено лече, даља обољења могу бити спречена.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар