Rizik od bolesti se može izračunati

Jedna studija bečkog Medicinskog univerziteta pokazuje da se rizici oboljenja mogu „proračunati“ na osnovu dijagnoza. Rezultati ovog istraživanja moglo bi pomoći merama prevencije i time uštedeti novac zdravstvenom sistemu.

Zdravlje 12.04.2015 | 07:51
Rizik od bolesti se može izračunati

Fizičar Sstefan Turner i njegove kolege sa Instituta za nauku kompleksnih sistema analizirali su podatke Austrijanaca iz perioda 2006-2007, koji obuhvataju dijagnoze, medicinske tretmane koje je stavilo na raspolaganje zdravstveno osiguranje.

S tim u vezi oni su istražili više od 1.500 bolesti, kao i njihovu statističku povezanost. Turner je objasnio da određene bolesti rezultiraju često drugim oboljenjima. Tako dijabetičari imaju, na primer, desetostruki rizik da pate od visokog pritiska, kao i trostruko veći rizik da će u poznijem dobu biti dementni.

Naučnici su, pored toga, ustanovili i povećan rizik od oboljenja od „Parkinsonove bolesti“. Nova saznanja bečkih naučnika otvara mogućnost za velike uštede u zdravstvenom sistemu. Ako se oboljenja ispravno i blagovremeno leče, dalja oboljenja mogu biti sprečena.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar