Видео: Нико никад као ''Кишни човјек'' - Ајртон Сена!

Скоро 1.000 возача у историји Формуле 1 одвезло је преко 60.000 кругова, али нико никада као Сена, први у Донингтону тог 11. априла 1993. године. Погледајте!

Остали спортови 12.04.2015 | 18:20
Видео: Нико никад као ''Кишни човјек'' - Ајртон Сена!

Од када је 1950. године стартовала прва сезона Формуле 1, трком за Велику награду Велике Британије, до данас, бар један круг одвезло је 918 возача, а рачунајући све трке до данашањег дана болиди су превалили преко 60.000 кругова...

Један се издваја од других и фанови Формуле 1 обележавају га сваког 11. априла, почев од 1993. године и трке за ВН Европе у Донингтон Парку у Енглеској.

Одвезао га је - Ајртон Сена у болиду Мекларен Форд.

Био је то први круг по пљуску у Донингтону, Сена је стартовао као четврти и то лоше, пре прве кривине пао је на пето место, а онда обишао четворицу возача до повратка у стартно-циљну равнину!

Бразилци су овај круг назвали "Волта магица", односно "Магични круг", а какав подвиг је направио легендарни и нажалост покојни "Кишни човек", Сена, говоре и имена оних које је, једног за другим, остављао иза себе за мање од минут и по.

Прво је петопласирани са старта, Аустријанац Карл Вендлингер прошао Сену у свом Зауберу, али га је Бразилац вешто пустио да прође, па обишао с друге стане. Наредни испред њега био је млади ас Бенетона Михаел Шумахер, који се већ био умешао у групу великих и славних.

Сена га је прошао на тежи начин, са спољне стране.

У том тренутку испред себе је имао два велика ривала у болидима шампионског Вилијамс Реноа. Ту испред био је Дејмон Хил, а на првом месту могао је да види како полако одмиче његов највећи ривал током каријере, иако се борио са многима, Алан Прост.

Британац Хил није био проблем за Сену, обишао га је у делићу секунде, готово без да се помучио, а онда је имао још пола круга да стигне и престигне Проста. Није морао да жури, јер је знао да је убедљиво најбољи возач на мокром асфалту, увелико је носио титулу "Кишног човека", а до краја трке имао је више од 60 кругова.

Али, то није био Ајртон. Ајртон никада није калкулисао и зато данас и пишемо о "Магичном кругу". Обишао је Француза у Мелбурн Херпин кривини, после које је уследио благи успон до Годардса и још један "лакат" пре уласка у циљ.

Како се завршило?

Сена је победио са минутом предности у односу на Хила и Проста, али је на крају сезоне, ипак, Прост освојио последњу, четврту титулу првака света са 26 бодова предности у односу на Сену (99:73).

Трећи је био Хил са 69 бодова, а четврти Шумахер у Бенетону са 52, али треба рећи да је Вилијамсу те године значајну предност давао Реноов мотор у односу на Форд који је покретао Мекларен и Бенетон.

На крају те сезоне Сена је одлучио да пређе из Мекларена у редове највећег ривала Вилијамса и, испоставило се, доживи трагично излетање са стазе већ 1. маја 1994. године, у Имоли, на ВН Сан Марина. Тада је изгубио живот као 34-годишњак, а сећање на њега живи и данас, много година касније. Баш због оваквих ствари, попут "Волта Магица".

Подсетимо се и како су изгледали тимови током сезоне 1993, 44. од оснивања шампионата:

Вилијамс: Прост, Хил.
Тајрел: Катајама, Де Ћезарис.
Бенетон: Шумахер, Патрезе.
Мекларен: Андрети (Хакинен), Сена.
Муген: Варвик, Сузуки.
Лотус: Зенарди (Лами), Херберт.
Џордан: Барикело, Бутсен (возили су још Карели, Апићела, Наспети и Ирвајн).
Ларус: Алио, Сузуки (Кома).
Лола: Алборето, Бадоер.
Минарди: Фитипалди (Гонон), Барбаца (Мартини).
Лижије: Брандл, Бландел.
Ферари: Алези, Бергер.
Заубер: Вендлингер, Лехто.

Коментари / 0

Оставите коментар