Дан између страдања и радости васкрсења

Данашњи хришћански празник посвећен је Исусовом силаску у Хад и успомени на његов погреб. Други дан хришћанске жалости је дан који најављује ускршње празнике.

Република Српска 11.04.2015 | 11:44
Дан између страдања и радости васкрсења

Велику суботу верници обележавају у молитви и тишини. Овог последњег дана Недеље страдања и смрти верници целивају плаштаницу на Христовом гробу. Она се на Велики петак свечано износи пред православне олтаре.

Велика субота обележава на Христове мука на распећу и упућују људе да треба да учине какво добро или милосрдно дело. Приповеда се да су сва јаја поцрвенела оног тренутка када је Исус васкрснуо из гроба. Због тога се верује да јаја треба бојити у црвено.

У канону Велике суботе слави се победа Христова над смрћу и први пут се сазнаје да је ова благословена субота у којој Спаситељ лежи мртав, преблагословена субота. У њој је Спаситељ уснуо, уз Његово обећање да ће Васкрснути у трећи дан.

У Републици Српској јаја се боје на Велику суботу, коју они називају Црвена субота.

Поноћном литургијом завршавају се дани жалости и отпочиње празник ускрснућа. Тада почиње први дан Ускрса.

На велику суботу се завршавају сви неопходни послови за дочекивање великог празника, најважнијег хришћанског празника, којим се изражава радост због коначне победе сина Божјег над смрћу и прогонством.

Извор: Србија данас

Коментари / 0

Оставите коментар