Dan između stradanja i radosti vaskrsenja

Današnji hrišćanski praznik posvećen je Isusovom silasku u Had i uspomeni na njegov pogreb. Drugi dan hrišćanske žalosti je dan koji najavljuje uskršnje praznike.

Republika Srpska 11.04.2015 | 11:44
Dan između stradanja i radosti vaskrsenja

Veliku subotu vernici obeležavaju u molitvi i tišini. Ovog poslednjeg dana Nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu. Ona se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare.

Velika subota obeležava na Hristove muka na raspeću i upućuju ljude da treba da učine kakvo dobro ili milosrdno delo. Pripoveda se da su sva jaja pocrvenela onog trenutka kada je Isus vaskrsnuo iz groba. Zbog toga se veruje da jaja treba bojiti u crveno.

U kanonu Velike subote slavi se pobeda Hristova nad smrću i prvi put se saznaje da je ova blagoslovena subota u kojoj Spasitelj leži mrtav, preblagoslovena subota. U njoj je Spasitelj usnuo, uz Njegovo obećanje da će Vaskrsnuti u treći dan.

U Republici Srpskoj jaja se boje na Veliku subotu, koju oni nazivaju Crvena subota.

Ponoćnom liturgijom završavaju se dani žalosti i otpočinje praznik uskrsnuća. Tada počinje prvi dan Uskrsa.

Na veliku subotu se završavaju svi neophodni poslovi za dočekivanje velikog praznika, najvažnijeg hrišćanskog praznika, kojim se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 0

Ostavite komentar