"Постепено укидање санкција Ирану"

Бела кућа саопштила је да недавно постигнут споразум шест сила и Ирана о нуклеарном програму предвиђа постепено укидање санкција Ирану.

Свијет 10.04.2015 | 22:43
"Постепено укидање санкција Ирану"

Представник националне безбедности Беле Куће Бенџамин Родс, који се налази у Панами на Америчком самиту, поновио је амерички став да споразум предвиђа постепено а не ођедном укидање санкције.

Родс је рекао да је амерички председник Барак Обама јасно ставио до знања да, ако не буде поштован оквирни споразум до 30. јуна, неће бити постигнут ни коначни споразум.

Ирански председник Хасан Рухани јуче је изјавио да Иран тражи укидање свих економских санкција чим почне примена споразума с великим силама о његовом спорном нуклеарном програму Иран и Група Пет плус један - Кина, САД, Француска, Велика Британија,

Русија и Немачка - постигли су 2. априла у Лозани оквирни споразум о иранском нуклеарном програму, којим се спречава могућност да Техеран направи атомско оружје.

Две стране не слажу се, међутим, када је реч о датуму укидања економских санкција Ирану.

За разлику од Техерана, западне земље, на челу са САД, траже постепено укидање санкција Ирану, зависно од извештаја Међународне агенције за атомску енергију.

То тело УН требало би да претходно потврди да се Техеран држи постигнутог споразума.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар