"Postepeno ukidanje sankcija Iranu"

Bela kuća saopštila je da nedavno postignut sporazum šest sila i Irana o nuklearnom programu predviđa postepeno ukidanje sankcija Iranu.

Svijet 10.04.2015 | 22:43
"Postepeno ukidanje sankcija Iranu"

Predstavnik nacionalne bezbednosti Bele Kuće Bendžamin Rods, koji se nalazi u Panami na Američkom samitu, ponovio je američki stav da sporazum predviđa postepeno a ne ođednom ukidanje sankcije.

Rods je rekao da je američki predsednik Barak Obama jasno stavio do znanja da, ako ne bude poštovan okvirni sporazum do 30. juna, neće biti postignut ni konačni sporazum.

Iranski predsednik Hasan Ruhani juče je izjavio da Iran traži ukidanje svih ekonomskih sankcija čim počne primena sporazuma s velikim silama o njegovom spornom nuklearnom programu Iran i Grupa Pet plus jedan - Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija,

Rusija i Nemačka - postigli su 2. aprila u Lozani okvirni sporazum o iranskom nuklearnom programu, kojim se sprečava mogućnost da Teheran napravi atomsko oružje.

Dve strane ne slažu se, međutim, kada je reč o datumu ukidanja ekonomskih sankcija Iranu.

Za razliku od Teherana, zapadne zemlje, na čelu sa SAD, traže postepeno ukidanje sankcija Iranu, zavisno od izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju.

To telo UN trebalo bi da prethodno potvrdi da se Teheran drži postignutog sporazuma.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar