Брчко: Сељацима дугују 4,5 милиона КМ

Више стотина пољопривредника на тракторима у протестној вожњи улицама Брчког. Ратарима ће новац бити исплаћен после ребаланса буџета, обећаоје председник Скупштине дискрикта Ђорђа Којић.

Босна и Херцеговина 10.04.2015 | 18:02
Брчко: Сељацима дугују 4,5 милиона КМ

Председник Скупштине Брчко дистрикта БиХ, Ђорђа Којић, обећао је пољопривредницима да ће им бити исплаћено 4,5 милиона конвертибилних марака за подстицаје у прошлој години, тако што ће под хитно бити донет ребаланс буџета и на тај начин обезбеђен новац. То је саопштио пред неколико стотина пољопривредника, који су улицама Брчког прошли тракторима у протестној вожњи.

Којић је изјавио да ће им новац, који им се дугује, исплатити по важећем правилнику из 2014. године.

- Мислим да је најважнији договор да идемо у измене прописа о подстицајима и они ће важити од 1. јануара 2016. године. Пољопривредници ће бити активно укључени у израду закона и новог правилника, који ће важити за наредну годину - обратио се окупљеним пољопривредницима председник брчанског парламента.

Младен Пејин, пољопривредник из Грбавице, потврдио је да је јуче на састанку с представницима власти постигнут договор око исплате подстицаја за прошлу годину.

- Договорили смо се око важења правилника о исплати подстицаја и за 2015, а да се за 2016. годину донесе нови. Имамо обећања да ће се врло брзо наш договор наћи пред Владом и Скупштином Брчко дистрикта БиХ. У року од неких двадесетак дана све се може завршити. Уколико се то не деси, бићемо приморани да поново изађемо на улице - прецизирао је Пејин.

- Мислим да је од неких било злоупотреба. Очекујем да то надлежни реше. Верујем да су ствари кренуле у добром смеру - додао је Енвер Фазловић из Маоче.

Градоначелник Анто Домић, који није разговарао са пољопривредницима, подсетио је на раније ставове Владе у вези са анализом стања, тражењем правног основа и утврђивањем реалне суме новца, као и пољопривредника којима следују подстицаји.

- Тражим одговор по којим се приоритетима делио новац, зашто ту постоји извесна дискриминација, а за државне службенике ћемо свакако тражити одговорност. Наша је идеја да годишње за подстицаје исплатимо 7,5 милиона КМ. Такође, морамо наћи правни основ за исплату дуга, који се гомила осам година и да коначно успоставима другачији систем контроле и надзора над исплатом - истакао је градоначелник Брчко дистрикта.

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Босић

10.04.2015 18:53

Ја ћу вам помоћи.

ОДГОВОРИТЕ