Brčko: Seljacima duguju 4,5 miliona KM

Više stotina poljoprivrednika na traktorima u protestnoj vožnji ulicama Brčkog. Ratarima će novac biti isplaćen posle rebalansa budžeta, obećaoje predsednik Skupštine diskrikta Đorđa Kojić.

Bosna i Hercegovina 10.04.2015 | 18:02
Brčko: Seljacima duguju 4,5 miliona KM

Predsednik Skupštine Brčko distrikta BiH, Đorđa Kojić, obećao je poljoprivrednicima da će im biti isplaćeno 4,5 miliona konvertibilnih maraka za podsticaje u prošloj godini, tako što će pod hitno biti donet rebalans budžeta i na taj način obezbeđen novac. To je saopštio pred nekoliko stotina poljoprivrednika, koji su ulicama Brčkog prošli traktorima u protestnoj vožnji.

Kojić je izjavio da će im novac, koji im se duguje, isplatiti po važećem pravilniku iz 2014. godine.

- Mislim da je najvažniji dogovor da idemo u izmene propisa o podsticajima i oni će važiti od 1. januara 2016. godine. Poljoprivrednici će biti aktivno uključeni u izradu zakona i novog pravilnika, koji će važiti za narednu godinu - obratio se okupljenim poljoprivrednicima predsednik brčanskog parlamenta.

Mladen Pejin, poljoprivrednik iz Grbavice, potvrdio je da je juče na sastanku s predstavnicima vlasti postignut dogovor oko isplate podsticaja za prošlu godinu.

- Dogovorili smo se oko važenja pravilnika o isplati podsticaja i za 2015, a da se za 2016. godinu donese novi. Imamo obećanja da će se vrlo brzo naš dogovor naći pred Vladom i Skupštinom Brčko distrikta BiH. U roku od nekih dvadesetak dana sve se može završiti. Ukoliko se to ne desi, bićemo primorani da ponovo izađemo na ulice - precizirao je Pejin.

- Mislim da je od nekih bilo zloupotreba. Očekujem da to nadležni reše. Verujem da su stvari krenule u dobrom smeru - dodao je Enver Fazlović iz Maoče.

Gradonačelnik Anto Domić, koji nije razgovarao sa poljoprivrednicima, podsetio je na ranije stavove Vlade u vezi sa analizom stanja, traženjem pravnog osnova i utvrđivanjem realne sume novca, kao i poljoprivrednika kojima sleduju podsticaji.

- Tražim odgovor po kojim se prioritetima delio novac, zašto tu postoji izvesna diskriminacija, a za državne službenike ćemo svakako tražiti odgovornost. Naša je ideja da godišnje za podsticaje isplatimo 7,5 miliona KM. Takođe, moramo naći pravni osnov za isplatu duga, koji se gomila osam godina i da konačno uspostavima drugačiji sistem kontrole i nadzora nad isplatom - istakao je gradonačelnik Brčko distrikta.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Босић

10.04.2015 18:53

Ја ћу вам помоћи.

ODGOVORITE