Петиција против одлагања отпада

У Новом Граду данас почиње потписивање петиције против одлагања радиоактивног отпада на локацији Трговска гора или било којој другој локацији која је од овог града удаљена мање од 20 километара ваздушном линијом.

Република Српска 10.04.2015 | 10:13
Петиција против одлагања отпада

Форум за безбједност ове општине јуче је одлучио да у наредних седам дана буде сазвана посебна сједница Скупштине општине Нови Град на којој ће одборници бити информисани о актуелном проблему и донијети закључке за рјешавање овог проблема.

На сједници је закључено да буде организован састанак начелника општина које се простиру у сливу ријеке Уне, те да треба иницирати састанак са представницима институција БиХ, те са члановима Владе Републике Српске.

"Биће формиран тим који ће предводити начелник општине и предсједник Скупштине општине који ће перманентно пратити развој ситуације и предузимати потребне активности", саопштено је након сједнице Форума за безбједност.

Осим тога, руководство општине Нови Град ће организовати састанак са посланицима у Народној скупштини Републике Српске из ове општине од којих ће бити затражено да у парламенту буде покренута иницијатива за заустављање одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори.

Предсједник Скупштине општине Нови Град Мирко Згоњанин најавио је да ће посебна сједница локалног парламента бити одржана 14. или 15. априла.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић рекла је да има информацију да је општина Двор 30. марта обавијештена да ће на Трговској гори, у хрватској општини Двор, бити одложено пет тона отпада из Института "Руђер Бошковић" из Загреба.

Рајилићева је рекла да ће општинска власт искористити сва демократска права да спријече одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ссс

10.04.2015 08:25

Нека направе отпад близу владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

10.04.2015 11:27

Носи отпад у Александровац код Лакташа.

Name

Требиње

10.04.2015 14:37

Петицијом треба тражити од НАТО-вке Колинде и њених савјетника Готовине и Маркача да на Пантовчаку у Загребу, или у Блајбургу, или на својим плажама, нека праве стовариште нуклеарног отпада са захтјевом да не смије њихов отпад напуштати границе ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

10.04.2015 19:10

Засто не направе отпад близу Загреба ? Намјерно су одлуцили да депонују отпад измедју Двора и Новог Града јер ту зиве углавном Срби па да их затрују сто висе - болесни хрватски ум, ста друго реци. А колико видим ни Додик ни Цвијановицева се не огласавају. Ето како они воде рацуна о РС, њеном народу и зивотној средини, манипулатори једни најобицнији. Нека их је срам ! Треба под хитно поднијети медјународну тузбу против Хрватске за тровање Новог Града !

ОДГОВОРИТЕ