Peticija protiv odlaganja otpada

U Novom Gradu danas počinje potpisivanje peticije protiv odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora ili bilo kojoj drugoj lokaciji koja je od ovog grada udaljena manje od 20 kilometara vazdušnom linijom.

Republika Srpska 10.04.2015 | 10:13
Peticija protiv odlaganja otpada

Forum za bezbjednost ove opštine juče je odlučio da u narednih sedam dana bude sazvana posebna sjednica Skupštine opštine Novi Grad na kojoj će odbornici biti informisani o aktuelnom problemu i donijeti zaključke za rješavanje ovog problema.

Na sjednici je zaključeno da bude organizovan sastanak načelnika opština koje se prostiru u slivu rijeke Une, te da treba inicirati sastanak sa predstavnicima institucija BiH, te sa članovima Vlade Republike Srpske.

"Biće formiran tim koji će predvoditi načelnik opštine i predsjednik Skupštine opštine koji će permanentno pratiti razvoj situacije i preduzimati potrebne aktivnosti", saopšteno je nakon sjednice Foruma za bezbjednost.

Osim toga, rukovodstvo opštine Novi Grad će organizovati sastanak sa poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz ove opštine od kojih će biti zatraženo da u parlamentu bude pokrenuta inicijativa za zaustavljanje odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Mirko Zgonjanin najavio je da će posebna sjednica lokalnog parlamenta biti održana 14. ili 15. aprila.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da ima informaciju da je opština Dvor 30. marta obaviještena da će na Trgovskoj gori, u hrvatskoj opštini Dvor, biti odloženo pet tona otpada iz Instituta "Ruđer Bošković" iz Zagreba.

Rajilićeva je rekla da će opštinska vlast iskoristiti sva demokratska prava da spriječe odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

sss

10.04.2015 08:25

Neka naprave otpad blizu vlade.

ODGOVORITE
Name

Brod

10.04.2015 11:27

Nosi otpad u Aleksandrovac kod Laktaša.

Name

Требиње

10.04.2015 14:37

Петицијом треба тражити од НАТО-вке Колинде и њених савјетника Готовине и Маркача да на Пантовчаку у Загребу, или у Блајбургу, или на својим плажама, нека праве стовариште нуклеарног отпада са захтјевом да не смије њихов отпад напуштати границе ЕУ.

ODGOVORITE
Name

Marko

10.04.2015 19:10

Zasto ne naprave otpad blizu Zagreba ? Namjerno su odlucili da deponuju otpad izmedju Dvora i Novog Grada jer tu zive uglavnom Srbi pa da ih zatruju sto vise - bolesni hrvatski um, sta drugo reci. A koliko vidim ni Dodik ni Cvijanoviceva se ne oglasavaju. Eto kako oni vode racuna o RS, njenom narodu i zivotnoj sredini, manipulatori jedni najobicniji. Neka ih je sram ! Treba pod hitno podnijeti medjunarodnu tuzbu protiv Hrvatske za trovanje Novog Grada !

ODGOVORITE