Радници "Космоса" поново на улици

Више од стотину радника бањалучког предузећа Космос и ове седмице окупило се на Тргу Крајине у центру Бањалуке одакле су поручили да од штрајка не одустају, јер још нису добили ни једну од 15 плата колико им “Космос” дугује. Протестна шетња је кренула из круга предузећа гдје радници штрајкују од децембра прошле године.

Република Српска 09.04.2015 | 22:37
Радници "Космоса" поново на улици

Са  управом предузећа, мјесецима не можемо да постигнемо никакав договор, поручили су радници. Данас смо са директором Драганом Илићем имали састанак на коме нам је поново причао  празне приче које слушамо већ четири мјесеца, кажу радници – од 15 плата колико им Космос дугује до сада су добили 200 марака једнократне помоћи.

Предсједник Штрајкачког одбора "Космоса" Жељко Николићћ тврди да је ситуација у "Космосу" била на рубу физичког сукоба те да су имали жучан састанак с директором, од којег су радници по ко зна који пут тражили да објасни гдје завршава новац од послова које има ово предузеће.

"Директор нам поново није дао тај одговор", рекао је Николић.

Нетачни су, кажу наводи да штрајкује мања половина радника Космоса. У штрајку су, тврде, 2/3 колектива, а остатак не ради ништа него на посао долази формално јер вјерују у обећања управе која и њима дугује 15 плата. Неко се, кажу, њима мора почети бавити – или Влада или правосудни органи.

Срамотно је  да Влада РС упорно одбија да смијени директора који није способан да ријеши проблем овог предузећа који траје мјесецима, кажу у конфедерацији синдиката која од почетка подржава раднике који су у штрајку.

И док више од стотину радника штрајкује, Управа Космоса, како сазнајемо, планира додатно да се задужи. Ово предузеће је 31. марта доставило ИРБ РС захтјев за кредит од 250 хиљада марака. Ове информације потврдила је и предсједница Владе Републике Српске.

Ипак, како сазнајемо, тај новац неће бити употријебљен за исплату дуговања према радницима, него за наводно завршавање послова у иностранству. Зато су радници, који ће по свему судећи поново остати без обећаних плата, поручили да ће и сљедеће седмице изаћи на улицу.

Премијерка је још додала да се воде разговори са озбиљним стратешким партнером о "Космосу".

БН ТВ

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЖИКА ПД

09.04.2015 12:10

ШТА ТО ПАДА, ПАДА ВЛАДА! ГДЈЕ СУ ТИ ПАКЕТИ ОД ПРЕМИЈЕРКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

09.04.2015 12:17

Идите ви на праву адресу, јер васи руководиоци нису ту досли сами и преко огласа неко их довела ова накарадна власт, па вам и предузеце уцинило накардним ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

09.04.2015 12:31

То је слика наше СВИЈЕТЛЕ садашњости и будућности са овом дичном Владом континуитета.Тако Влада "реформише" привреду са сетом Закона. Напријед Српска погледајте пароле на фотографији

ОДГОВОРИТЕ
Name

однио Врбас

09.04.2015 13:02

Директор Илић мора знати гдје су паре. Да сте га намлатили дао би он ту информацију. Овако, шетајте до јула, а онда на годишње одморе...заслужили сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема на свијету тукмавијих од Бањалучана

09.04.2015 16:12

А јел ко од радника Космоса гласао за Додика, Чубриловића, Павића, Радмановића, Шпирића, Мајкићку, Ђокића, Цвијановићку и остале? Није нико, добро, добро, немојте ни следећи пут.

ОДГОВОРИТЕ