Radnici "Kosmosa" ponovo na ulici

Više od stotinu radnika banjalučkog preduzeća Kosmos i ove sedmice okupilo se na Trgu Krajine u centru Banjaluke odakle su poručili da od štrajka ne odustaju, jer još nisu dobili ni jednu od 15 plata koliko im “Kosmos” duguje. Protestna šetnja je krenula iz kruga preduzeća gdje radnici štrajkuju od decembra prošle godine.

Republika Srpska 09.04.2015 | 22:37
Radnici "Kosmosa" ponovo na ulici

Sa  upravom preduzeća, mjesecima ne možemo da postignemo nikakav dogovor, poručili su radnici. Danas smo sa direktorom Draganom Ilićem imali sastanak na kome nam je ponovo pričao  prazne priče koje slušamo već četiri mjeseca, kažu radnici – od 15 plata koliko im Kosmos duguje do sada su dobili 200 maraka jednokratne pomoći.

Predsjednik Štrajkačkog odbora "Kosmosa" Željko Nikolićć tvrdi da je situacija u "Kosmosu" bila na rubu fizičkog sukoba te da su imali žučan sastanak s direktorom, od kojeg su radnici po ko zna koji put tražili da objasni gdje završava novac od poslova koje ima ovo preduzeće.

"Direktor nam ponovo nije dao taj odgovor", rekao je Nikolić.

Netačni su, kažu navodi da štrajkuje manja polovina radnika Kosmosa. U štrajku su, tvrde, 2/3 kolektiva, a ostatak ne radi ništa nego na posao dolazi formalno jer vjeruju u obećanja uprave koja i njima duguje 15 plata. Neko se, kažu, njima mora početi baviti – ili Vlada ili pravosudni organi.

Sramotno je  da Vlada RS uporno odbija da smijeni direktora koji nije sposoban da riješi problem ovog preduzeća koji traje mjesecima, kažu u konfederaciji sindikata koja od početka podržava radnike koji su u štrajku.

I dok više od stotinu radnika štrajkuje, Uprava Kosmosa, kako saznajemo, planira dodatno da se zaduži. Ovo preduzeće je 31. marta dostavilo IRB RS zahtjev za kredit od 250 hiljada maraka. Ove informacije potvrdila je i predsjednica Vlade Republike Srpske.

Ipak, kako saznajemo, taj novac neće biti upotrijebljen za isplatu dugovanja prema radnicima, nego za navodno završavanje poslova u inostranstvu. Zato su radnici, koji će po svemu sudeći ponovo ostati bez obećanih plata, poručili da će i sljedeće sedmice izaći na ulicu.

Premijerka je još dodala da se vode razgovori sa ozbiljnim strateškim partnerom o "Kosmosu".

BN TV

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ŽIKA PD

09.04.2015 12:10

ŠTA TO PADA, PADA VLADA! GDJE SU TI PAKETI OD PREMIJERKE!

ODGOVORITE
Name

Sime

09.04.2015 12:17

Idite vi na pravu adresu, jer vasi rukovodioci nisu tu dosli sami i preko oglasa neko ih dovela ova nakaradna vlast, pa vam i preduzece ucinilo nakardnim ....

ODGOVORITE
Name

Требиње

09.04.2015 12:31

То је слика наше СВИЈЕТЛЕ садашњости и будућности са овом дичном Владом континуитета.Тако Влада "реформише" привреду са сетом Закона. Напријед Српска погледајте пароле на фотографији

ODGOVORITE
Name

odnio Vrbas

09.04.2015 13:02

Direktor Ilić mora znati gdje su pare. Da ste ga namlatili dao bi on tu informaciju. Ovako, šetajte do jula, a onda na godišnje odmore...zaslužili ste

ODGOVORITE
Name

Nema na svijetu tukmavijih od Banjalučana

09.04.2015 16:12

A jel ko od radnika Kosmosa glasao za Dodika, Čubrilovića, Pavića, Radmanovića, Špirića, Majkićku, Đokića, Cvijanovićku i ostale? Nije niko, dobro, dobro, nemojte ni sledeći put.

ODGOVORITE