Московска војна парада без Црне Горе

Одлука да црногорски председник Филип Вујановић не прихвати позив Русије и 9. маја у Москви не присуствује обележавању великог јубилеја, 70. годишњице победе над фашизмом, изазвала је бурне реакције и оштро поделила политичку сцену и лаичку јавност у Црној Гори.

Регион 09.04.2015 | 11:18
Московска војна парада без Црне Горе

Питање је да ли је то, како једни мисле, недопустив гест омаловажавања сопствене државе, али и улоге Совјетског Савеза у сламању фашизма у Другом светском рату, или је заправо реч о стратешки важном, прагматичном потезу који ће погурати Црну Гору у евроатлантским интеграцијама и убрзати њен пријем у НАТО.

Деветог маја, уместо у Москви, Вујановић ће учествовати у обележавању јубиларне годишњице победе над фашизмом у Подгорици, где ће бити један од говорника на централној манифестацији.

Тако ће се, пише Радио Слободна Европа, црногорски председник придружити одлуци готово свих шефова европских држава који су одбили да увеличају московску свечаност, у тренутку када су на снази санкције Европске Уније према Русији због њене умешаности у украјински конфликт.

Таква одлука наишла је, међутим, на опречне реакције у црногорској политичкој и лаичкој јавности - оштро је реаговао донедавни лидер најјачег опозиционог савеза, сада новоформираног Демоса, Миодраг Лекић који сматра да је таква одлука још једна потврда инфериорности црногорске државне политике и да је Подгорица морала послати свог представника на велики јубилеј у Москви.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

007

09.04.2015 09:33

Зар тако велика зрмља ,са огромним утицајем у свету ,да на присуствује тој парадици.Путин се спрема у Подгорицу да моли МИЛА да их удостоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаман заман

09.04.2015 09:40

Данас сви величају ЕУ (покушај новог рајха) а стиде се побједе над фашизмом 1945 године. Све то ховна која хоће њемачки стандард а имају мозак амебе а и не желе радити ништа. Неприсуствовање паради је срамота. Црногорци морају збацити овакву власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.04.2015 10:26

Не знам како би човјек назвао ову владајућу структуру у ЦГ а да буде културан. Прави Црногорци за овакве кажу "нит" су вино, нит" су вода"... Џабе им се полтронисати западу, овакве какви су ни рођена мајка их не може вољети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

09.04.2015 11:45

Сада ће то направити Русији огромне проблеме могуће је да ће Путин и параду одложити због неприсуствовања ДИЧНИХ представника Црне Горе и будућег ПОНОСА НАТО-а (ни мање државе ни већег смрада-част поштеним Србима у Црној Гори). Ти полтрони не челу са оним шверцером Милом (случајно име) нашкодиће само себи а не Русији, док их ни НАТО ни ЕУ неће.Нека сада виде каква ће им бити туристичка сезона (биће и Црња и Гора) и ко су им били најбољи гости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

09.04.2015 12:02

ЈЕДНОМ ФАШИСТА, ВАЗДА ФАШИСТА! АНГЕЛА Х МЕРКЕЛ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКО

09.04.2015 12:33

ДОГОВОРИЛИ СЕ МИЛЕ И МИЛЕ ДА ОДУ КОД МИЛЕ МАЛО У БЕОГРАД. МОСКВА ЈЕ ДАЛЕКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШПИРО

09.04.2015 12:59

ЕВРОПСКА УТОПИЈА МОЈ ФИЋО,ЧЕГА СИ И КОГА ПРЕДСЈЕДНИК ДА МИ ЈЕ САМО ЗНАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

09.04.2015 18:28

Милу су купили шиптари, изрод црногорски

ОДГОВОРИТЕ
Name

каки је ови Филип мени краљ!

09.04.2015 21:07

Послије ове вазне одлуке и након сто се затресла Русија и по свијета поставља се питање дал це Црна Гора прије уц у Европску Унију ил у Албанију? Како год требали су присуствоват ако ниста због оних силних који су посље рата због блискости са Стаљиновом идејом љетовали о дрзавном троску на Голом Отоку

ОДГОВОРИТЕ