Moskovska vojna parada bez Crne Gore

Odluka da crnogorski predsednik Filip Vujanović ne prihvati poziv Rusije i 9. maja u Moskvi ne prisustvuje obeležavanju velikog jubileja, 70. godišnjice pobede nad fašizmom, izazvala je burne reakcije i oštro podelila političku scenu i laičku javnost u Crnoj Gori.

Region 09.04.2015 | 11:18
Moskovska vojna parada bez Crne Gore

Pitanje je da li je to, kako jedni misle, nedopustiv gest omalovažavanja sopstvene države, ali i uloge Sovjetskog Saveza u slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu, ili je zapravo reč o strateški važnom, pragmatičnom potezu koji će pogurati Crnu Goru u evroatlantskim integracijama i ubrzati njen prijem u NATO.

Devetog maja, umesto u Moskvi, Vujanović će učestvovati u obeležavanju jubilarne godišnjice pobede nad fašizmom u Podgorici, gde će biti jedan od govornika na centralnoj manifestaciji.

Tako će se, piše Radio Slobodna Evropa, crnogorski predsednik pridružiti odluci gotovo svih šefova evropskih država koji su odbili da uveličaju moskovsku svečanost, u trenutku kada su na snazi sankcije Evropske Unije prema Rusiji zbog njene umešanosti u ukrajinski konflikt.

Takva odluka naišla je, međutim, na oprečne reakcije u crnogorskoj političkoj i laičkoj javnosti - oštro je reagovao donedavni lider najjačeg opozicionog saveza, sada novoformiranog Demosa, Miodrag Lekić koji smatra da je takva odluka još jedna potvrda inferiornosti crnogorske državne politike i da je Podgorica morala poslati svog predstavnika na veliki jubilej u Moskvi.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

007

09.04.2015 09:33

Zar tako velika zrmlja ,sa ogromnim uticajem u svetu ,da na prisustvuje toj paradici.Putin se sprema u Podgoricu da moli MILA da ih udostoji.

ODGOVORITE
Name

haman zaman

09.04.2015 09:40

Danas svi veličaju EU (pokušaj novog rajha) a stide se pobjede nad fašizmom 1945 godine. Sve to hovna koja hoće njemački standard a imaju mozak amebe a i ne žele raditi ništa. Neprisustvovanje paradi je sramota. Crnogorci moraju zbaciti ovakvu vlast.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

09.04.2015 10:26

Ne znam kako bi čovjek nazvao ovu vladajuću strukturu u CG a da bude kulturan. Pravi Crnogorci za ovakve kažu "nit" su vino, nit" su voda"... Džabe im se poltronisati zapadu, ovakve kakvi su ni rođena majka ih ne može voljeti.

ODGOVORITE
Name

Требиње

09.04.2015 11:45

Сада ће то направити Русији огромне проблеме могуће је да ће Путин и параду одложити због неприсуствовања ДИЧНИХ представника Црне Горе и будућег ПОНОСА НАТО-а (ни мање државе ни већег смрада-част поштеним Србима у Црној Гори). Ти полтрони не челу са оним шверцером Милом (случајно име) нашкодиће само себи а не Русији, док их ни НАТО ни ЕУ неће.Нека сада виде каква ће им бити туристичка сезона (биће и Црња и Гора) и ко су им били најбољи гости.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

09.04.2015 12:02

JEDNOM FAŠISTA, VAZDA FAŠISTA! ANGELA H MERKEL!

ODGOVORITE
Name

SOKO

09.04.2015 12:33

DOGOVORILI SE MILE I MILE DA ODU KOD MILE MALO U BEOGRAD. MOSKVA JE DALEKO.

ODGOVORITE
Name

ŠPIRO

09.04.2015 12:59

EVROPSKA UTOPIJA MOJ FIĆO,ČEGA SI I KOGA PREDSJEDNIK DA MI JE SAMO ZNATI.

ODGOVORITE
Name

Novo

09.04.2015 18:28

Milu su kupili šiptari, izrod crnogorski

ODGOVORITE
Name

kaki je ovi Filip meni kralj!

09.04.2015 21:07

Poslije ove vazne odluke i nakon sto se zatresla Rusija i po svijeta postavlja se pitanje dal ce Crna Gora prije uc u Evropsku Uniju il u Albaniju? Kako god trebali su prisustvovat ako nista zbog onih silnih koji su poslje rata zbog bliskosti sa Staljinovom idejom ljetovali o drzavnom trosku na Golom Otoku

ODGOVORITE