Миоми, тумори који се лијече

Тачан узрок настанка миома и даље није утврђен, али испитивања потврђују да се они јављају у репродуктивном периоду жене, када је лучење хормона најинтензивније, као и да генетска предиспозиција има значајну улогу. У неком периоду живота, с миомима се суочава чак 40 одсто жена у свету, а доскора су се код нас најчешће лечили хируршки. Однедавно, у борби против миома и нашим женама је доступна терапија леком.

Здравље 09.04.2015 | 07:17
Миоми, тумори који се лијече

Миоми или фиброиди су доброћудни тумори глатких мишића материце који могу да варирају по броју и величини. У већини случајева не дају никакве симптоме и откривају се случајно, током рутинског гинеколошког прегледа.

Припремила Ана Стаменковић

Код одређеног броја жена јавља се осећај притиска на мокраћну бешику или дебело црево, бол у доњем делу леђа или у трбуху, нелагодност приликом сексуалног односа, неправилна и обилна крварења из материце чија је последица анемија коју је обично тешко лечити.

„Миоми представљају најчешће бенингно обољење код жена, а посебно у репродуктивном здрављу, код сваке треће жене после 42. или 43. године. Код већине жена миоми се само прате“, објашњава начелница Дневне болнице ГАК „Народни фронт“, докторка Ана Митровић.

Истиче да се не може рећи да расте број жена са миомима.

„Али могу рећи да је боља дијагностика, па захваљујући добрим апаратима констатујемо и изузетно мале миоме. Најважније је проценити шта понудити женама од терапијских могућности“, каже Митровићева.

Само лечење миома зависи од старости жене, броја порођаја, локализације тумора, општег здравља. До сада су се најчешће лечили оперативним методама, класично или лапароскопски. Сада, код одређеног броја жена може да се примени и тромесечна терапија лековима која, по потреби, може и да се понавља.

„Досадашња искуства са овим леком су одлична, код већине жена се регулише крварење, које престаје, поправља се крвна слика и уколико је потребна хирургија, ово је добра припрема. Такође применом, отприлике 85 одсто жена добро реагује и смањи се величина миома“, каже Ана Митровић.

Појава миома, симптоми који их прате, али и операција због тог здравственог проблема, чести су разлози за одлазак на боловање или изостанак с посла. Због тога и лекари и пацијенткиње велике наде полажу у нову терапијску могућност, иако се за сада овај лек не издаје о трошку државе.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар